Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un jurnalist american riscă închisoarea pe viață în Birmania

jurnalist.png

Danny Fenster
Sursa imaginii: 
Arhivă de familie / AFP via France24

Modest, mereu optimist și inspirat din lupta lui George Orwell împotriva autoritarismului. Acesta e Danny Fenster, jurnalist american condamant la 11 ani de închisoare și judecat în continuare pentru teorism de către regimul militar din Birmania, după cum îl descrie unul din colegii săi într-un interviu pentru AFP.

După lovitura de stat de la începutul acestui an împotriva regimului condus de Aung San Suu Kyi și preluarea puterii de către ”Junta” militară, Birmania a devenit țara, care, după China, a trimis cei mai mulți jurnaliști la închisoare.

Arestat în mai, în timp ce voia să părăsească țara, Danny Fenster, care era redactor șef adjunct al revistei Frontier Myanmar, riscă acum închisoarea pe viață pentru terorism și răzvrătire, după ce a fost deja condamnat săptămâna trecută la 11 ani de închisoare, pentru ” participare la o adunare ilegală și instigare împotriva armatei”, acuzații pe care atât guvernul american, cât și avocatul său, le consideră nefondate.

”Danny era tot timpul cel mai pozitiv dintre toți. Nu făcea mult teren, îi plăcea să lucreze mai mult din culise, edita articolele colegilor săi. Îl interesa mult adevărul și lupta împotiva autoritarismului”, povestește pentru AFP Andrew Nachemson, prieten și coleg al lui Danny.

Jurnalistul arestat este un mare fan al lui George Orwell, care, așa cum se știe, a fost funcționar britanic tot în Birmania și care a scris primul său roman chiar pe această temă.

 

“O nedreptate de necrezut”

La fel ca Danny Fenster, Andrew s-a instalat în Birmania pentru a susține tranziția la democrație a țării sub regimul Aung San Suu Kyi,  lider al statului în anii 2010.

Economia era în plină dezvoltare, însă existau multe probleme “despre care oamenii refuzau să vorbească”, povestește el. “Și Danny voia să dezvăluie cum jurnaliștii erau închiși, sau cum cei care aparțineau grupului etnic Rohingya erau mereu uciși”.

Între cei doi s-a legat o prietenie în timpul week-end-urilor petrecute în drumeții, la înot, sau practicând caiac în jurul regiunii Rangoun.

Sentința de 11 ani de închisoare, pronunțată în urma unui proces rapid, chiar în închisoarea unde Fenster a fost reținut, a fost traumatizantă, explică Nachemson: ”O nedreptate, o sentință de necrezut”.

Pentru Danny Fenster, care s-a îmbolnăvit de Covid-19 în închisoare, contactul cu lumea exterioară constă doar în întâlnirile cu soția sa care îl vizitează uneori și în convorbirile telefonice cu restul familiei.

A fost folosit pe post de ostatic de către ”juntă” în relațiile cu SUA, care a impus sancțiuni împotriva conducătorilor militari, estimează Andrew Nachemson.

Alți jurnaliști pe care junta i-a reținut nu au stat închiși decât o scurtă perioadă de timp, spre exemplu americanul Nathan Maung care a fost eliberat în iunie, la două săptămâni după arestarea lui Fenster.

Maung, care a fost bătut și privat de apă și hrană timp de mai multe zile, crede că eliberarea i se datorează americanilor.

Dar se pare că junta e mai rigidă în cazul lui Fenster, care a fost exclus dintr-o listă cu mii de prizonieri, printre care care și jurnaliști, eliberați cu ocazia unei sărbători budiste din octombrie.

Nathan Maung s-a arătat șocat când a aflat sentința împotriva jurnalistului publicației Frontier Myanmar.

“Sperăm să ajungem la un compromis”, spune Nachemson, dar nu prea optimist.

Dar se teme de tot ce e mai rău, deoarece prietenul sau va fi judecat pentru terorism și răzvrătire.

“Mă gândesc la el neîncetat. Chiar și în momentele când nu se mai întâmplă nimic cu cazul lui, Danny e tot timpul în mintea mea”, mai spune prietenul jurnalistului american.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24