Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL vrea să dea primul premierul în sistemul rotativ în persoana lui Florin Câțu

mafioso.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/FlorinCâțu

Liberalii s-au întâlnit luni seară, începând cu orele 19.00, într-o ședință decisivă pentru a supune la vot doar conducerea rotativă a guvernului și decizia ca PNL să dea primul premier. S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri cu primul premier din partea PNL, a anunțat liderul liberal, Florin Cîțu. De asemenea, el a precizat că nu a fost votată flexibilizarea numelui premierului propus de PNL.

 

„S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri cu primul premier din partea PNL. Am discutat (de flexibilizarea numelui premierului propus de PNL - n.r.), dar nu s-a votat”, spune Florin Cîțu. El spune că, în prezent, propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este liderul partidului. „Propunerea noastră o să meargă apoi la președintele României, care atributul constituțional. Încă vorbim de programul de guvernare. Vedeți, vorbim de premier, dar nu avem program de guvernare. Nu vom renunța la cota unică”, adaugă Cîțu. Liderul PNL afirmă că ministerele avizatoare vor fi împărțite între PSD și PNL. „PNL nu a pus niciun fel de condiție pe numele propuse de PSD”, afirmă Cîțu, întrebat care e poziția sa, în condițiile în care PSD nu îl acceptă ca șef al Executivului.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Radu Oprea, a afirmat, marţi seară, la Profit News, că este greu de explicat cetăţenilor de ce ar reveni în fruntea Guvernului Florin Cîţu care a fost dat jos din funcţia de premier printr-o moţiune de cenzură iniţiată de social-democraţi, transmite News.ro. Radu Oprea a mai fost întrebat pe cine ar prefera, dacă ar fi să aleagă ca premier între Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă şi a precizat: ”Important e că a durat destul de mult şi începe răbdarea românilor să se cam termine. (…) Este important ca măsurile care trebuiesc luate imediat să poată să fie luate şi aici vorbesc şi de măririle de pensii şi alocaţii şi vorbesc şi despre a pune în aplicare imediat legea privitoare la plafonarea şi la compensarea facturilor la energie electrică şi la gaze şi la tot ceea ce înseamnă lupta cu pandemia şi scăderea accelerată a numărului de îmbolnăviri şi a presiunii pe spitale. Plus că nu e foarte clar ce se întâmplă cu şcolile”.

Liderul PNL Florin Cîţu a anunţat că va fi o singură propunere de premier din partea unei coaliţii PNL-PSD, nu va merge fiecare partid cu câte o nominalizare de prim-ministru. Liderul liberalilor a adăugat că PNL doreşte să dea primul premierul, dacă va fi o rotaţie a partidelor privind funcţia de şef al Guvernului.