Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia stinge un nou focar de conflict între Armenia și Azerbaidjan

armenia.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/ministerul armean al apărării

Armenia a anunţat, marţi seară, că a ajuns, prin medierea Rusiei, la un nou armistiţiu cu Azerbaidjanul, după confruntări militare în regiunea separatistă Nagorno-Karabah soldate cu moartea a cel puţin unui militar armean.

"Prin medierea părţii ruse, a fost obţinut un acord pentru încetarea confruntărilor la frontierele Armeniei (...). Situaţia este relativ stabilă", a anunţat Ministerul Apărării de la Erevan, citat de Agenţia France-Presse şi de site-ul Sudinfo.be. Armenia a cerut ajutorul Rusiei în conflictul militar cu Azerbaidjanul. Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, le-a cerut ieri Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt oricăror activităţi care pot duce la escaladarea situaţiei tensionate dintre cele două ţări, informează Reuters, care citează agenţia de presă rusă Interfax. Solicitarea înaltului demnitar rus a fost făcută în timpul unor convorbiri telefonice cu omologii săi armean şi azer. Armenia a cerut marţi ajutorul Moscovei pentru a se apăra împotriva forţelor azere, după o confruntare la frontieră care, potrivit Erevanului, s-a soldat cu moartea a 15 soldaţi armeni, capturarea altor 12 şi pierderea a două poziţii de luptă ale armatei armene.
De partea sa, Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia că a recurs la ''o provocare de mare amploare'' prin atacarea unor poziţii azere din districtele Kalbajar şi Latcin, la vest de Nagorno-Karabah, cu obiectivul de a ocupa două zone înalte strategice.  În ultimele luni, tensiunile s-au amplificat din nou între Armenia şi Azerbaidjan. În iulie, trei militari armeni au fost ucişi în schimburi de focuri produse la frontiera comună. În ultimele zile s-au înregistrat confruntări militare în regiunea separatistă Nagorno-Karabah şi în regiunea armeană Siunik. Confruntările militare dintre Armenia şi Azerbaidjan produse anul trecut în Nagorno-Karabah s-au încheiat prin armistiţiul semnat pe 10 noiembrie 2020, după şase săptămâni de lupte soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi.