Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marius Budăi: PSD nu va accepta sub nici o formă o majorare a pensiilor cu 7%

Marius Budai liberalizare energie putere cumparare.jpg

Marius Budăi spune că sunt bani pentru măsurile sociale
Marius Budăi spune că sunt bani pentru măsurile sociale
Sursa imaginii: 
Facebook/Marius Budăi

Să nu creadă cineva că o majorare a pensiilor de 11% ar îmbogăți pe cineva, însă ar reprezenta un scut pentru pensionari, declară la RFI deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii. Creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii este unul dintre subiectele asupra cărora PSD și PNL încă nu s-au înțeles, în negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Marius Budăi spune ce propune PSD în privința majorării pensiilor: ”Astăzi trebuie să ne vină cifrele finale de la Ministerul Finanțelor pe execuție și sperăm că astăzi se va ajunge la o formă finală. Noi ne susținem punctul de vedere, motivat de evoluția prețurilor din România și vorbim aici de coșul de consum de bază al pensionarilor, care nu include doar inflația generală, ci din contră, include cele trei elemente principale și aici vorbesc de alimente, unde avem scumpiri în proporție de 15%-20%-25%, de prețurile la utilități, dar și de prețurile la medicamente. O inflație dată deja octombrie 2020-octombrie 2021 la 7,9% și cu o proiecție de creștere în continuare și din toate aceste calcule am ajuns la o majorare de 11% (...). Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă (...). Să nu creadă cineva că cu acești 11%, pensionarii, în speță părinții și bunicii noștri se vor îmbogăți. Nicidecum. Încercăm să le creem un scut cât de cât în fața acestei avalanșe de prețuri”.

 

PSD susține că va crește pensiile și alocațiile. Promisiuni populiste sau planuri fezabile?

 

Reforma pensiilor, o misiune imposibilă? Expert : ”Sunt foarte multe probleme sociale”

 

Reporter: Dar în condițiile în care avansul economic a încetinit, deficitul bugetar va fi destul de ridicat în acest an, undeva la 7%, foarte departe de ținta de trei procente, iar anul 2022 se anunță unul dificil, își permite statul să facă asemenea majorări de pensii și alocații? Nu s-ar impune mai multă prudență?

Marius Budăi: Păi, dacă nu am fi fost prudenți, am fi propus un procent mult mai mare. Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflați la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR și suntem în urmă cu acele majorări și dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo.

 
Marius Budăi, despre disensiunile dintre PSD și PNL privind majorarea pensiilor