Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua miză în negocierile PNL – PSD: Cine dă primul premier în impas politic

negocieri_guvern_pnl_psd.jpg

Negocieri formare Guvern PNL-PSD-UDMR

Cele două partide politice au agreat conducerea rotativă a Guvernului însă discuțiile s-au blocat când a venit vorba de partidul care va da primul șef al Executivului.

Marcel Ciolacu, liderul PSD a declarat miercuri dimineată că partidul pe care îl conduce nu renunță la ideea de a face prima nominalizare de premier în cadrul mecanismului de rotație convenit cu liberalii din moment ce social-democratii au castigat alegerile.

„PSD va face azi un Consiliu Politic Național în care va stabili premierul desemnat. Trebuie să ținem cont de voința românilor. PSD a câștigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal și vom ține cont de dorința românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliție funcțională și vom avea un guvern al României. (…) Este logic, din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm prima rotație (de premier, n.red.) să fie la PSD. Și există negocieri și vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit. (…) Azi Consiliul Politic Național va decide cine va fi prim-ministru și să respectăm voința românilor”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu speră că miercuri vor fi finalizate negocierile pe programul de guvernare.

Liberalii au aprobat, marți seara, conducerea rotativă a guvernului și decizia ca PNL să dea primul premier. Decizia a fost votată cu 4 abțineri și 2 voturi împotrivă in Biroul Executiv al Partidului. Varianta propusă de Emil Boc, privind alte posibile nume de premieri liberali în afară de Florin Cîțu, nu a fost votată.

După ședință, Florin Cîțu a spus că el este propunerea PNL pentru funcția de premier.

„În acest moment, nu am schimbat mandatul, avem un singur mandat. S-a votat decizia de a avea un sistem rotativ de premieri, cu primul liberal. Dacă PSD se opune, vedem atunci. Noi trebuie să avem o decizie, vrem să avem prima parte din mandat. În primul rând, trebuie să vedem acest lucru. Propunerea noastră va merge la președintele Iohannis care are atributul constituțional”. Cîțu a mai spus că nu s-au încheiat încă negocierile privind programul de guvernare: ”Încă lucrăm la programul de guvernare, și acolo chiar avem discuții importante despre aceste taxe, pe care vrem să le introducem, lucru cu care PNL nu e de acord. Sper că în orice zi să avem încheiate discuțiile”, a spus premierul.