Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru funcția de premier

Marcel-Ciolacu-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Conducerea PSD a decis ca Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului pentru funcția de șef al guvernului, în varianta în care s-ar face rocada premierilor cu PNL. Social-democrații vor să fie primii care dețin funcția pentru că au mai multe mandate în Parlament decât liberalii.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost votat în ședința internă pentru a fi premier al Guvernului PNL - PSD - UDMR, a anunțat, miercuri, Sorin Grindeanu. Acesta spune că PSD acceptă procedura prim-miniștrilor prin rotație.

Întrebat de ce nu a existat şi un vot explicit pentru ca Ciolacu să fie primul care va ocupa postul depremier, Grindeanu a răspuns: ”Acestea sunt lucruri de la sine înţeles. Doar nu credeţi că am dat vot azi pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an şi jumătate. Noi nu avem nevoie de încurajări şi terapii de grup în interiorul CPN. Nu suntem Alcoolici Anonimi. A da primul premier nu e poziţia noastră, e poziţia dată de români, prin votul de la parlamentare”, transmite News.ro.

Mandatul cu care noi mergem la negocieri e unul foarte clar – de a avea premier în persoana preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu şi de a fi primii", a subliniat el.

Întrebat în ce condiții este dispus PSD să renunțe la această fermitate, Grindeanu a spus că social-democrații cer „lucruri de bun simț, nimic extravagant”: „nu avem poziții de acest tip, de agreere, de liberali, vorbim de principii, nu de persoane. Ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”.

Miercuri la ora 16.00 are loc o nouă întâlnire între PSD și PNL. Gindeanu a apreciat că e cazul să fie închise deja negocierile legate de programul de guvernare, să fie închis acordul politic, urmând să se treacă la etapa de negociere politică între PNL-PSD-UDMR  plus grupul minorităţilor.

Liberalii au aprobat, marți seara, conducerea rotativă a guvernului și decizia ca PNL să dea primul premier în persoana președintelui partidului, după cum a anunțat Florin Cîțu.