Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi negocieri, o singură certitudine : PSD și PNL promit un nou guvern până joi

ciolacu.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax

Negocierile PSD, PML, UDMR pentru formarea unui guvern de coaliție se reiau vineri, la prânz, când ar urma să se stabilească și numele viitorului premier. După discuțiile de joi s-a mai decis că partidul care va da primul premier în sistemul de guvernare prin rotație, va renunța la Ministerul Finanțelor. De asemenea, PSD și PNL au anunțat – la unison – că joia viitoare este termenul limită pentru finalizarea procesului de desemnare a unui nou guvern.

Numele următorului premier va fi stabilit însă vineri, iar propunerea PSD este Marcel Ciolacu și cea a PNL este Nicolae Ciucă. Cel din urmă, care a reprezentat PNL la negocierile cu PSD privind formarea unui nou guvern, a declarat că părțile au făcut progrese deși nu s-a stabilit nimic nou. „S-au făcut pași importanți pe pachetul social și pe ceea ce înseamnă că agreem să căutăm soluții ca să nu creștem taxele, să avem un procent de 7% pentru investiții în bugetul anului viitor și un calendar astfel încât să avem un guvern până joi”, a spus Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, în urma discuțiilor de joi ar fi reieșit că partidul care va avea premierul nu va avea ministrul de Finanțe. „Nu am ajuns la o discuție cine are primul ministru. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu primul ministru, Ministerul de Finanțe să fie la PSD. Și cei de la PNL, la fel de corect, au insistat, dacă nu au primul ministru să aibă Ministerul de Finanțe”, a spus Ciolacu.

Un singur lucru este clar și o spun atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu : până joi România va avea un guvern stabil. Aceasta ar presupune însă ca – de aici înainte – discuțiile să meargă pe repede înainte : programul de guvernare să fie finalizat, deși deocamdată încă nu s-au găsit resursele financiare pentru planurile PSD privind pensiile iar liberalii nu acceptă majorări de taxe, de asemenea să se semneze între PSD, PNL și UDMR acordul politic pe baza căruia ar urma să funcționeze viitorul guvern, acord care să stabilească exct cine dă primul premier, cât va dura mandatul acestuia, cum se vor împărți ministerele, cum se vor opera eventualele remanieri și așa mai departe. În fine, tot până joi ar trebui să aibe loc consultările cu președintele Klaus Iohannis, apoi votul în Parlament și depunerea jurămintelor, cu alte cuvinte, extrem de multe detalii de negociat dintre care unele deloc facile.