Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarusul evacueză migranții de la frontiera cu Polonia

drama.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Autorităţile din Belarus au evacuat, joi, principalele zone în care erau imigranţi extracomunitari, la frontiera cu Polonia, în ceea ce pare a fi o evoluţie majoră pentru soluţionarea crizei din ultimele săptămâni, informează agenţia Reuters. Agenţia publică de presă Belta a anunţat că imigranţii care erau staţionaţi într-o pădure au fost mutaţi într-un centru situat departe de frontiera cu Polonia. Un purtător de cuvânt al Poliţiei de frontieră din Polonia a confirmat că taberele improvizate care erau în apropierea frontierei au fost evacuate.

"Aceste tabere sunt goale acum, imigranţii probabil au fost duşi într-un centru logistic... Nu mai există taberele de imigranţi, dar sunt grupuri care apar în alte zone şi încearcă să traverseze frontiera. Vom vedea ce se întâmplă în următoatele ore. Mai sunt oameni în apropierea frontierei, dar este clar că zona se eliberează", a precizat un oficial polonez. Evacuarea vine ca urmaree a discuțiilor dintre cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, și preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a propus un plan care prevede că Uniunea Europeană va prelua 2.000 de imigranţi din Belarus, iar alţi aproximativ 5.000 ar urma să fie repatriaţi de autorităţile belaruse. Deocamdată nu este clar dacă propunerea va fi acceptată de UE, în special întrucât repatrierea celor 5.000 de migranţi ar avea loc doar cu unele condiţii. Anterior, Comisia Europeană subliniase că nici nu se pune problema unei eventuale negocieri cu Lukaşenko. Între timp, un prim avion a decolat ieri de la Minsk cu destinaţia Bagdad, având la bord migranţi care au fost blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a indicat administraţia aeroportului din capitala belarusă. Potrivit purtătoarei de cuvânt  președintelui Lukașenko, Natalia Eismont, la bordul avionului companiei Iraqi Airways se află 374 de pasageri. ''Ne respectăm promisiunile, deşi UE încă nu şi-a respectat o unică obligaţie'', a adăugat ea.

Pe de altă parte, criza migranților riscă să ia o nouă turnură tragică după ce Belarus a raportat primul caz de COVID-19 în adăpostul său de urgenţă pentru migranţi, de lângă frontiera cu Polonia, informează dpa. Potrivit agenţiei de presă belaruse Belta, o persoană a contractat virusul la un depozit al unei companiei de logistică ce a fost transformat în tabără pentru migranţi. Persoana bolnavă a fost dusă la spital dar înainte de confirmarea contaminării în jur de 1000 de persoane au dormit pe jos în acest adăpost, într-un spaţiu foarte mic. Un centru de vaccinare va fi acum deschis la depozit, unde se va administra vaccinul produs de compania chineză Sinopharm, au anunţat autorităţile belaruse.

De partea sa, premierul polonez Mateusz Morawiecki a atras atenţia că Europa se va confrunta cu un aflux de milioane de refugiaţi dacă politicile privind graniţele vor rămâne relaxate, relatează DPA. Într-un interviu pentru tabloidul german Bild, el a spus că nu exclude riscul unui război, date fiind evoluţiile de la graniţa dintre Polonia şi Belarus. "Dacă nu vom reuşi să ţinem departe mii de imigranţi acum, în curând vor veni sute de mii sau chiar milioane spre Europa", a declarat Morawiecki. "Dacă nu ne protejăm şi nu ne apărăm cu hotărâre graniţele în Europa, sute de milioane de oameni din Africa sau Orientul Mijlociu vor încerca să vină în Europa şi în special în Germania", a spus el. Morawiecki a spus că situaţia de la graniţa cu Belarus, unde mii de migranţi încearcă să intre în Polonia şi implicit în UE, este stabilă, dar că riscul este tot mai mare. "Forţele belaruse fac provocări tot mai directe. Sper că nu vor face un pas prea departe în acest proces", a subliniat el. "Noi, polonezii, suntem hotărâţi să ne protejăm graniţa prin orice mijloace. Este graniţa estică a Europei şi de asemenea a NATO", a adăugat premierul polonez.
El a spus că salută sprijinul Germaniei şi al altor state din NATO şi că următorul pas ar putea fi o declaraţie comună a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. "Un alt pas ar putea fi activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care declară oficial încălcarea teritoriului", a spus el. Articolul permite consultări între aliaţi, dar nu şi asistenţă militară. Morawiecki a mai declarat că nu se ştie ce plănuiesc Belarus şi Rusia. "Este de asemenea posibil ca această criză de la graniţă să aibă ca scop să distragă atenţia de la noile atacuri militare pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le pregăteşte în Ucraina", a atras el atenţia. În altă ordine de idei, premierul polonez a spus în acelaşi interviu că Germania ar trebui să oprească gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Europa dacă vrea să contribuie la pace, făcând o legătură între acest proiect şi gestionarea crizei migranţilor de la frontieră de către Varşovia, potrivit Reuters.