Negocieri PNL-PSD-UDMR | Kelemen Hunor: Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului rămân la UDMR

Citu-ciolacu_negocieri-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Kelemen Hunor amenință că nu intră în viitorul Guvern dacă UDMR nu-și menține portofoliile actuale.
Kelemen Hunor amenință că nu intră în viitorul Guvern dacă UDMR nu-și menține portofoliile actuale.
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul unei noi runde de negocieri privind formarea guvernului, că Uniunea Democrată Maghiară din România urmează să păstreze Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului. Negocierile se vor finaliza duminică. 

"Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul. Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legată de persoana prim-ministrului. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport la noi. Dar, sigur, în momentul în care vom semna acordul politic, putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre", a declarat Kelemen Hunor.

"Până la această oră eu cred că toată lumea a încercat şi încearcă în continuare, în funcţie de raportul în interiorul coaliţiei, în funcţie de experienţă, de persoanele care pot fi numite în anumite funcţii, să găsească soluţiile cele mai bune şi suntem aproape de a închide negocierile, mâine seara vom finaliza şi mergem la Cotroceni, la consultări, cu programul de guvernare, cu acordul politic, vom propune un prim-ministru. Probabil că preşedintele, în cursul zilei (de luni - n.r.) va face desemnarea şi joi - vot în Parlament", a adăugat liderul UDMR. 

Nicolae Ciucă: S-a luat decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru poziția de premier, a declarat că s-a finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.Nu s-a luat nicio decizie în privința premierului, iar negocierile vor continua și duminică, dar luni cele trei partide se vor prezenta la Cotroceni cu o propunere clară. S-au stabilit și datele de rotație a premierilor. Ciucă a mai spus că s-a luat și decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care va fi înlocuită însă de o altă structură. Acesta nu a oferit detalii despre ce atribuții va avea noua structură.

La rândul său, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că dacă PSD-ul are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă va veni PNL cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere.

”Pentru că dl Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor). Până luni când vom merge la Cotroceni vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Marcel Ciolacu.