Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciucă: Am finalizat negocierile pentru Guvern. Mergem cu propunere unică la Iohannis

ciuca_1.jpg

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook

Negocierile pentru formarea Guvernului au fost finalizate duminică. Anunțul a fost făcut de premierul propus de PNL Nicolae Ciucă, după mai mult de două ore de negocieri duse de liderii PSD, PNL și UDMR.

ACTUALIZARE 3: La negocieri s-a decisi ca PSD să primească 42 de secretari de stat în Guvern, PNL - 34, iar UDMR - 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice pentru HotNews.ro

ACTUALIZARE 2: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat că noul guvern va avea două ministere în plus: un minister al IMM-urilor şi unul al Familiei.

ACTUALIZARE 1: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că ultimele detalii referitoare la formula guvernamentală vor fi stabilite mâine dimineață „cu o oră-două înainte să mergem la consultările de la Cotroceni. Joi vom avea guvern”, a spus liderul PSD.

......................................

Ciucă a ținut să precizeze că liberalii au obţinut mai mult decât la negocierea din 2020, când au format Guvernul alături de USR. ”Urmează ca până mâine dimineaţă convenim formula unică de premier”, a anunţat Ciucă.

El a mai spus că există în prezent două liste de ministere în funcţie de premierul care va fi primul în rotaţie convenită de PSD și PNL.

”Transporturile, Finanţele şi Secretariatul General rămân la partidul care nu are premier”, a mai spus Ciucă.

”Este nevoie de foarte multă răbdare, pentru că nu ne găsim într-o situaţie pe care să o rezolvăm dintr-o dată, pocnind din degete. Este cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalţi şi să furnizăm cetăţenilor români siguranţa de care este nevoie în situaţia actuală”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

Despre împărţirea secretarilor de stat şi a prefecţilor şi subprefecţilor, Ciucă a spus că s-a ţinut cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid.