Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL – PSD – UDMR merg la Cotroceni cu propunerea de premier

PSD și PNL au dat asigurări că noul guvern va fi învestit până cel târziu joi.

Update: Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a acuzat, în această dimineață partidul că execută ordine venite de la Cotroceni și a criticat desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

”Nicolae Ciucă e membru PNL de un an de zile. Un partid liberal care prețuiește libertatea, proprietatea privată, democrația în general, accesul liber la justiție, nu poate să susțină un om care toată viața a dat ordine sau a executat ordine. Democrația înseamnă foarte mult timp pentru a convinge oamenii, în democrație nu se dau ordine. Se adoptă legi, se iau decizii”, a declarat Orban.

Fostul lider liberal a mai spus că odată ce s-a făcut această alianță ”contra naturii” s-a pus punct obiectivului asumat de președintele Iohannis și de PNL de a repara legile justiției. ”Ne întoarcem poate nu chiar la perioada Dragnea”, a mai spus el.

Update: Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut declarații înaintea ședinței partidului: “O să le propun colegilor ambele variante privind partidul care va avea primul premier. E posibil ca mâine să fie votați noii președinți de la Senat și Camera Deputaților.”

Întrebat dacă este posibil ca mâine să fie votat noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat: „Există un calendar și este posibil acest lucru – noul președinte de la Camera Deputaților și de la Senat”.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este vacantă în urma demisiei lui Ludovic Orban. Președintele Senatului este Anca Dragu (USR). Funcția acesteia ar fi vizată de Florin Cîțu.

Cele trei partide merg împreună la consultările de la Palatul Cotroceni, la ora 12:00, cu o propunere comună, apoi președintele Klaus Iohannis va desemna noul prim-ministru, la o lună și jumătate de când cabinetul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Atât PSD, cât și PNL au anunțat că doresc să dea primul premier în cadrul sistemului prin rotație. PSD a anunțat că îl propune pe Marcel Ciolacu, în timp ce PNL s-a reunit joi în ședință și a votat în unanimitate să îl nominalizeze pe Nicolae Ciucă.  

PSD şi PNL urmează să aibă luni dimineață şedinţe ale forurilor de conducere pentru a decide cine da primul premier care va conduce prin rotatie viitorul Guvern care ar urma să fie votat joi de Parlament.

PSD și PNL au dat asigurări că noul guvern va fi învestit până cel târziu joi. PSD, PNL și UDMR au împreună 286 de voturi, la care s-ar putea adăuga cei 18 deputați din grupul minorităților naționale. Noul Guvern ar urma să aibă 21 de ministere.  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat că Guvernul va avea două ministere noi – unul în zona economică, pentru turism şi antreprenoriat, şi unul pe zona socială, pentru familie şi tineret, care este necesar având în vedere problemele demografice cu care se confruntă România, pentru care trebuie găsite politici publice eficiente.