Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Blandiana la RFI: Mă simt profund umilită pentru sutele de ore petrecute în Piața Victoriei

Ana Blandiana umilita Piata Victoriei.jpg

Poeta Ana Blandiana, la protestele din Piaţa Victoriei - arhivă (Sursa foto: Facebook/Ana Blandiana)
Poeta Ana Blandiana, la protestele din Piaţa Victoriei - arhivă (Sursa foto: Facebook/Ana Blandiana)

”Nu credeam după perioada Dragnea că poate să urmeze ceva de care din nou să-mi fie rușine”, declară la RFI poeta Ana Blandiana. Ea spune despre coaliția PNL-PSD că este o sfidare a bunului simț și o formă de dispreț absolut.

Ana Blandiana vede în decizia PNL de a face o coaliție cu PSD ”o formă de dispreț absolut față de cei care i-au votat, față de propria lor ideologie și propriul lor proiect (...). Mi se pare extraordinar de grav ce se întâmplă acum și din punctul de vedere al societății civile, adică eu personal m-am simțit profund umilită de tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, pentru sutele de ore pe care le-am petrecut în Piața Victoriei, pentru felul în care am sperat că putem să împingem lucrurile și chiar le-am împins spre un moment în care România să poată să înceapă să se reformeze, pentru ca după mai puțin de o jumătate de an totul să se destrame. Este de neînțeles, chiar dacă totul pornește de la președinte și mie mi se pare clar că așa se petrec lucrurile, chiar dacă este vorba de un plan. Stau și mă gândesc, ca un om care a avut relații strânse cu Convenția Democrată, prin Alianța Civică, cea care a împins atunci să aibă loc acea coaliție, stau și mă gândesc dacă așa cum a existat evident planul de distrugere a PNȚ-ului și a fost distrus, nu există și acum un plan de distrugere inclusiv a Partidului Liberal, care nu mă îndoiesc că va ieși distrus din toată această poveste”.

 

Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis pentru a doua oară

 

Ludovic Orban demisionează din PNL: Pentru mine PNL a murit. În pat cu PSD

 

Scriitoarea spune despre Klaus Iohannis că este responsabil pentru situația din prezent: ”Sunt convinsă că este principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat (...). Mi se pare de neînchipuit. În toată povestea asta, de neînchipuit este sfidarea bunului simț, adică faptul că luni de zile totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el și care nu a dovedit prin nimic că are o valoare în sine, mă refer la premierul Cîțu, dovedește că suntem în afara logicii, indiferent cât de ticăloasă ar fi logica respectivă. E clar că am traversat o perioadă absolut rușinoasă. Nu credeam după perioada Dragnea că poate să urmeze ceva de care din nou să-mi fie rușine (...). Eu personal nu o să mai particip la nici un fel de manifestație (...). E ridicol să mai încerci să faci ceva cu bună credință într-un domeniu în care totul se face cu rea credință”.

 
Ana Blandiana, despre decizia PNL de a face o coaliție cu PSD