Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu, înlocuită cu Florin Cîțu la șefia Senatului

anca_dragu_revocata_pnl_psd_udmr_senat.jpg

Anca Dragu nu mai este președinta Senatului (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Anca Dragu nu mai este președinta Senatului (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)

Președinta Senatului, Anca Dragu (USR), a fost revocată marți din funcție de noua coaliție PNL-PSD-UDMR. La Camera Deputaților a fost deja instalat Marcel Ciolacu.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președintă a Senatului, cu 82 de voturi din 115.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat anterior că există decizii ale CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. ”Este un punct care ține de realitatea politică la acest moment. Nu este o sancțiune pentru Anca Dragu, este o chestiune firească de normalitate atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică”, a spus ea.

Locul Ancăi Dragu la șefia Senatului este luat de liderul PNL, Florin Cîțu.

Reprezentanta USR a declarat în timpul dezbaterilor că stabilitatea funcției de președinte al Senatului și al Camerei Deputaților este prevăzută de Constituție, ”tocmai pentru a evita un abuz de putere”.

”Constituția prevede că președinții se aleg pe durata mandatului, în cazul de față 2020-2024. Constituția, decizii ale CCR și practica democratică arată că acest demers de înlăturare a președintelui Senatului din funcție e nejustificat. Ceea ce se întâmplă este un abuz de putere. Asistăm la un fenomen numit tirania majorității, una din slăbiciunile democrației”, a afirmat ea.

Anca Dragu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Tot marți, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales la șefia Camerei Deputaților.