Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China a testat o tehnologie militară de care SUA nu dispune (general american)

avion.png

Avion militar chinez J-16, la Ningbo, China, 14 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AP via France24

China a testat în această vară o rachetă hipersonică capabilă să lanseze la rândul său proiectile, o tehnologie de care în prezent nici SUA nici Rusia nu dispun, a anunțat recent ziarul american Wall Street Journal, citat de AFP.

Racheta hipersonică „a făcut înconjurul lumii”, după cum a precizat  generalul John Hyten, adjunctul șefului statului major al forțelor americane. El  a avertizat că China ar putea să lanseze la un moment dat un atac nuclear surpriză asupra Statelor Unite.

„Au lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune. A făcut înconjurul lumii, lansată cu un vehicul hipersonic care s-a întors înapoi în China, lovind o țintă din China”, a spus generalul într-un interviu pentru NBC News.

Întrebat dacă racheta și-a lovit ținta, Hyten a răspuns: „Suficient de aproape”.

Detaliile privind acest test vin pe fondul tensiunilor tot mai mari în ceea ce privește Taiwanul și într-un moment în care China își întărește capacitățile militare.

De altfel, Pentagonul a avertizat într-un raport publicat la începutul acestei luni că China își extinde rapid arsenalul nuclear și ar putea avea 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului.

SUA au în prezent 3.750 de focoase nucleare, conform celor mai recente date de la Departamentul de Stat, depășind arsenalul nuclear al Chinei.

Potrivit Financial Times, experții americani de la DARPA, Agenția de cercetări a Pentagonului, au declarat că nu cunosc tehnologia folosită de racheta chineză.

Ziarul britanic anunțase deja în octombrie că China a testat racheta hipersonică în august, dar Beijingul a negat informația, afirmând că este vorba despre testarea unui ”vehicul spațial reutilizabil”.