Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Prună: Desființarea SIIJ și reînființarea sub altă formă, aceeași Mărie, cu altă pălărie

Raluca Pruna CCR zero.jpg

Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)
Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)

Coaliția PNL–PSD–UDMR vrea să desființeze Secția Specială de anchetare a magistraților până pe 31 martie 2022. Programul de guvernare prevede însă înlocuirea SIIJ cu altă structură, fără să fie foarte clar cum va arăta și ce atribuții va avea.

Ce spune programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR despre desființarea SIIJ? ”Până la data de 31 martie 2022 vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activității SIIJ și înființarea unei instituții/structuri care să ofere garanții de independență a magistraților și să asigure în același timp mecanisme eficiente pentru o reală și efectivă răspundere a judecătorilor și procurorilor, în condiții de imparțialitate și de legalitate a procedurilor, în acord cu Decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneția din iulie 2021 și al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în draftul programului, citat de HotNews.

Fostul ministru tehnocrat al Justiției Raluca Prună spune la RFI că în realitate sunt șanse să vedem aceeași Mărie cu altă pălărie: ”Ce-și propun este să bifeze o căsuță, să spună am desființat SIIJ-ul, însă nu va fi suficient, pentru că desființarea SIIJ-ului și reînființarea unei alte structuri, o altă Mărie, cu aceeași pălărie, nu va fi suficient pentru a răspunde îngrijorărilor foarte mari ale... nici măcar n-aș spune ale Comisiei Europene, noi avem o decizie a Curții de Justiție a UE în materia aceasta (...). Desființarea SIIJ și reînființarea sub o altă formă, cu altă denumire, nu va răspunde obligației pe care o are România printr-o decizie a CJUE”.

 
Raluca Prună, despre desființarea SIIJ în mandatul coaliției PNL-PSD-UDMR