Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafila: Certificatul covid ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ

Alexandru Rafila OMS PSD pandemie Covid.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
psd.ro

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de ministru al sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, însă trebuie introdus în momentul oportun, pentru a nu fi văzut ca un instrument opresiv. Potrivit lui Raflia, nu se va renunţa la certificat, ci se ia în calcul reglementarea lui printr-un act normativ nou.

Ministrul propus la Sănătate, deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, miercuri, după audierile din Parlament, că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, el afirmând că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei, şi va putea fi eliminat când aceasta scade. El a mai spus că în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea, şi a arătat că trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi.

Alexandru Rafila a explicat că certificatul se va putea activa în momentul creşterii transmiteri, şi a dat ca exemplu teoretic, după 3 săptămâni de creştere consecutivă, şi retragerea, la o scădere similară, dar şi la o incidenţă de 1, sau 0,5, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus deputatul. 

Desprea evoluţia pandemiei, Alexandru Rafila a spus că deocamdată s-a stabilizat, dar e posibil ca la începutul lunii ianuarie să fie o creştere, pentru că va fi perioada sărbătorilor de iarnă.

Ministrul a mai spus că măsurile imediate pe care le va lua sunt testare, servicii medicale şi încurajarea populaţiei să se prezinte cât mai repede la medic.

Trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Oamenii nu mai înţeleg despre ce e vorba, lipsa încrederii în sistemul de sănătate trebuie redobândită".