Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesaje de amenințare: Și totuși, cine are acces la numerele personale ale parlamentarilor?

amenintare.jpg

Sursa foto: FB, Catalin Tenita.

În timp ce proiectul de lege privind certificatul verde se află blocat în comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, parlamentarii se văd nevoiți să facă față unui fenomen tot mai îngrijorător.  Sute de mesaje le inundă telefonul sau mail-ul, fără ca vreo autoritate să se sesizeze. Mai grav este că mesajele vin  pe numerele de telefon personale. Iar în ultima perioadă devin din ce în ce mai amenințătoare. Ce face Parchetul General? Într-un răspuns pentru RFI România spune că nu a primit nicio plângere, deci nici nu s-a autosesizat.

 "Îţi dăm foc şi ţie şi familiei. Dacă trece acest certificat, orice acţiune este justificată. Suntem în legitimă apărare". Cam așa sună unul dintre mesajele de amenințare care invadează telefoanele deputaților. Ale unora dintre ei. Când suni însă la numărul de pe care a fost trimis mesajul, invariabil primești același răspuns (AUDIO)

Cei mai "norocoși" dintre deputați primesc "doar" sute de mesaje în care li se cere insistent, la orice oră din zi sau noapte, să nu voteze proiectul.
Sándor Bende, membru în comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, este unul dintre ei. "Au fost mesaje și pe un ton mai dur. Amenințări nu, dar primesc foarte multe mesaje pe mail, pe WhatsApp, prin SMS: primesc foarte, foarte multe mesaje. 
Zilnic șterg aproximativ 200 – 300 de mesaje. Uneori este deranjant pentru că primesc și la ore nepotrivite. Am fost și sunat de anumite persoane care m-au rugat să nu votez certificatul verde, oameni din țară, te miri de unde. Atât timp cât nu sunt prea agresivi cu mine și nu mi se întâmplă nimic pe mine nu prea mă deranjează" explică parlamentarul.

Unii mai temători povestesc, sub protecția anonimatului, că au primit mesaje, dar nu de amenințare, doar mesaje, relatează ușurați.
"Am copii, nu doresc să vorbesc public despre asta, ni se confesează un deputat PNL. Totuși, aș vrea să știu de unde au numerele noastre personale, mai spune deputatul, membru  în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

De unde au obținut numerele personale, se întreabă și Diana Stoica, secretarul comisiei de sănătate. Deputata a primit și ea un mesaj de amenințare.

"Am primit mai multe mesaje de genul ăsta. Dar cred că cel mai dur e cel în care ne amenință că dacă votăm certificatul verde ne dau foc nouă și familiilor. 

Chiar am postat acest comentariu mai devreme pe pagina lui George Simion, care se lăuda că e o mare victorie a celor care au trimis parlamentarilor SMS-uri și mail-uri la îndemnul lor. 

I-am arătat lui George pe Facebook, i-am postat acest mesaj și l-am întrebat dacă lui și colegilor lui trebuie să le mulțumim pentru aceste amenințări cu moartea sau care este mândria în mesajului. Cred că au trecut 20 de minute și sunt sute de mesaje similare, de hate (n.r. ură), întreținute pe pagina lui.

Rep: Ce se aude pe fundal sunt mesaje?
DS: Da, sunt notificări și mesaje. Acum au început să intre și pe pagina mea. Probabil i-am stârnit. Mie nu mi se pare normal să întreținem această ură. Astea sunt mesaje și notificări de comentarii similare.

Numerele noastre personale au ajuns pe niște bloguri ale antivacciniștilor și primim mesaje constant. Eu am numărul de la cabinetul parlamentar și mail-ul publice. Le am și pe Facebook-ul meu și pe site. Dar foarte amuzant este că eu primesc pe numărul meu personal sute de mesaje.

Rep: E numărul personal care nu e cunoscut decât de apropiați?
DS: E cunoscut de apropiați și probabil de personalul de la Camera Deputaților. Dar nu bănuiesc că ei ar fi dat acest număr. Fiecare comisie are grupul de WhatsApp. Se putea lu și de acolo de către colegii din anumite partide dacă voiau să îl dea.

Rep: În grupurile de WhatsApp pentru comisii discutați de pe numerele personale?
DS: Da, eu sunt cu numărul personal. Bănuiesc că majoritatea colegilor e cu numărul personal. E posibil să fie de acolo. Nu îmi dau seama. De asta noi, cei din comisiile de sănătate, am început să le primim mult mai devreme decât ceilalți colegi. Nu a fost doar numărul meu. Vă dați seama că au ajuns numerele tuturor colegilor din comisiile de sănătate. E ciudat.

În urma unui schimb de replici avut pe Facebook  cu unul dintre liderii AUR, George Simion o îndeamnă pe deputată să depună plângere. "Ești ales al cetățenilor români. Răspunde-le și asumă-ți. Cine amenință, dă-i pe mâna organelor abilitate" îi transmite deputatul George Simion colegei deputate.


Sursa foto: FB, Catalin Tenita.

Și totuși cei mai mulți ezită, pentru că asta ar atrage asupra loc un val și mai mare de amenințări. Și se tem. Preşedintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, spunea recent la news.ro că  a purtat discuţii atât cu ceilalţi colegi cât şi cu liderul de grup.

"Singura discuţie este dacă vom face o acţiune comună sau acţiuni individuale", spunea deputatul Gabriel Avrămescu pentru news.ro. Am încercat să aflăm dacă la nivelul grupului s-a luat vreo decizie. Parlamentarul nu a putut fi însă contactat, având telefonul închis.

Pentru Sándor Bende lucrurile sunt clare: "Întrebarea mea este următoarea. Dacă cineva a primit amenințări, a sesizat organele de poliție sau pe cineva? Dacă într-adevăr s-a întâmplat o asemenea chestiune este un pic mai dur, este de domeniul penalului. Cei care au pățit asta ar trebui să meargă să sesizeze organele statului. Dacă aș primi, probabil că m-aș duce și eu și aș sesiza organele statului să facă cercetări, să îi caute pe cei care au trimis așa ceva.

Rep: Ați depune plângere direct, fără să mai stați să așteptați ce decide grupul, Parlamentul, statul...?

SB: Dacă pe mine mă amenință cineva trebuie să primesc acceptul grupului ca să fac o sesizare? Nu".

De la Parchetul General se arată într-un răspuns transmis RFI România că "nu s-a înregistrat o lucrare sau un dosar penal" pe subiect.
În timp ce Parchetul așteaptă să fie sesizat, unii deputați iau în calcul chiar să depună plângere.

Cătălin Teniță, vicepreședinte în cadrul  Comisiei pentru drepturile omului, explică: "Pe jurisprudența Curții Europene chiar se spune că în raport cu politicienii putem să fim mai tranșanți. Adică putem să folosim și anumite forme de expresii pe care nu le folosim în viața de zi cu zi.

Dar limita se trage în mod clar înainte de amenințarea cu moartea. Asta este deranjant, că se ajunge la nivelul ăsta de violență verbală care poate să se transforme în violență fizică.

Cel mai probabil voi depune plângere. Chiar am să vorbesc și cu colegii mei pentru că nu sunt singurul. Aceste mesaje au ajuns la destul de mulți colegi. Să vedem dacă putem să facem o acțiune comună. Asta nu pentru că mie mi-e frică de aceste mesaje, ci mai degrabă pentru că este nevoie de o anumită igienizare a spațiului public.

Dacă noi nu intervenim acum, este posibil ca mâine cineva să zică că nu se întâmplă nimic și poate să toarne o găleată de vopsea pe mașina lui X sau Y , ziua umrătoare să spargă geamurile sau să  taie cauciucurile. Poate peste câteva zile vrea să otrăvească cățelul.

Cei care vor fi primii care vor depune plângeri penale vor avea și mai multe mesaje dintr-astea abrupte. Să încercăm să tragem linia acum cât încă se poate. Să nu ajungem la huliganisme de perioada interbelică. Așa s-a pornit și în anii interbelici, pe pași mici până când a fost prea târziu pentru a stopa-o ușor, explică Cătălin Teniță.

Și totuși cum au ajuns numerele personale ale deputaților să circule în spațiul public, cum se face că mesajele de amenințare se înmulțesc fără ca nicio autoritate să se sesizeze? Sunt întrebări rămase fără răspuns. Cel puțin deocamdată.