Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prioritățile ”Guvernului Semafor” al noului cancelar german Olaf Sholz

sholz_si_merkel.jpg

Olaf Sholz și Angela Merkel
Sursa imaginii: 
AFP/GETTY

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) şi partenerii de coaliţie, Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Alianţa '90/Verzi, au prezentat miercuri programul de guvernare pentru următorii patru ani, fiind prevăzute o serie de măsuri sociale şi de protecţie a mediului. Cancelar va deveni Olaf Scholz, care până acum a fost vicecancelar şi ministru de Finanţe în Guvernul Angela Merkel. Conform acordului politic, Partidul Social-Democrat (SPD) va mai deţine Ministerul Apărării, cel de Interne, al Construcţiilor şi Locuinţelor, Muncii şi Protecţiei Sociale, Sănătăţii şi Cooperării Economice. 

Olaf Sholz, candidatul Partidul Social Democrat (SPD) la funcția de cancelar al Germaniei, a prezentat miercuri coaliția de guvernare cu Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), numită și Coaliția “Semafor”, după culorile celor trei partide. Prima coaliție de guvernare formată din trei partide în Germania din anii ’50 a fost negociată timp de aproape două luni după alegerile parlamentare din 26 septembrie. Co-liderul Verzilor, Robert Habeck, va ocupa postul de vice-cancelar. Alianţa '90/Verzi va primi şi Ministerul Economiei şi Climei, Ministerul de Externe, cel al Familiei, al Economiei, al Agriculturii şi Mediului.

Partidul Liber-Democrat (FDP) va avea Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, al Transporturilor şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Annalena Baerbock, care a fost candidatul Alianţei '90/Verzi la funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar din septembrie, va deveni ministru de Externe. Ministerul Economiei şi Climei ar urma să fie condus de Robert Habeck, copreşedinte al Alianţei '90/Verzi. Christian Lindner, liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), va deveni ministru de Finanţe în noul guvern de la Berlin. Potrivit publicațiilor Focus și Bild, programul de guvernare promite că salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare. În contextul crizei sanitare, Liderul SPD, Olaf Scholz, a prezentat prioritățile noile coaliții, iar prima urgență pentru noul guvern este combaterea noului val de Coronavirus, spunând că numai vaccinarea generală este o soluție viabilă. De asemenea, salariile personalului din centrele de asistenţă medicală vor fi majorate și va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei. Pe plan economic, Germania va face investiţii masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice. Germania va face de asemenea investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ. Programul de guvernare mai promite că vor fi construite 400.000 de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate. Noul cabinet va fi prezentat pentru învestitură Bundestag-ului – camera inferioară a parlamentului Germaniei. Vă reamintim, Angela Merkel se retrage din funcția de cancelar pe care a deținut-o fără întrerupere din 2005. Partidul ei, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a obținut în alegeri cel mai slab rezultat din istoria sa și intră în opoziție după 16 la guvernare la nivel federal.