Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș la RFI: Sinecurile și accesul la fonduri apropie PNL și PSD

Dacian Ciolos sinecuri PNL PSD.jpg

Dacian Cioloș critică alianța PNL-PSD: îi apropie sinecurile (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)
Dacian Cioloș critică alianța PNL-PSD: îi apropie sinecurile (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)

PNL nu a avut nici o jenă să păstreze în programul de guvernare măsuri decise împreună cu USR, declară la RFI președintele Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș. El consideră că singurele lucruri ce țin unit Guvernul PNL-PSD-UDMR sunt împărțirea frățească a sinecurilor și a fondurilor publice. Liderul USR anunță de asemenea un Guvern din umbră.

Dacian Cioloș spune că PNL și PSD sunt interesate doar de împărțirea sinecurilor și a banilor: ”PNL a mai guvernat cu PSD și PSD a guvernat separat și știm ce a rămas în urmă: justiția aruncată în aer, deficitul bugetar la cele mai înalte culmi chiar înainte de criză, cheltuieli bugetare în numele românilor, risipă de fonduri (...). Deci cam la asta ne așteptăm, plus sinecurile care se împart între cele două partide. Dacă ne uităm la ce-i apropie și ce-i desparte, vedem că în programul de guvernare, practic nu cred că și-au bătut prea mult capul, au preluat de formă multe lucruri din programul de guvernare precedent, în schimb, au discutat foarte mult de împărțiri de funcții și nu s-au limitat la miniștri, la secretari de stat, vedem zilele acestea că se discută de împărțire politică inclusiv a funcțiilor din companiile de stat, unde evident că ei văd că sunt bani mulți acolo de împărțit (...). Deci cam asta-i apropie de fapt pe PNL-PSD, sinecurile în funcții de stat, într-un stat tot mai slăbit (...), plus bani, fondurile publice, care să fie împărțite frățește între partide. Sper eu să nu arunce în aer PNRR, care ar trebui să fie o piatră de hotar în reformarea României pentru următorii ani și miniștrii USR în sensul acesta au lucrat cât au fost în Guvern”.

 

Societatea civilă către noul Guvern PNL-PSD-UDMR: Suntem cu ochii pe voi

 

LIVE TEXT | Miniştrii Cabinetului Ciucă, avizați unanim de comisiile de specialitate

 

Reporter: În Opoziție sunt doar două partide, USR și AUR, iar formațiunea extremistă este mult mai gălăgioasă și mai vizibilă, datorită acțiunilor sale în forță, cu transmisiuni live pe Facebook și fugărirea unor lideri politici pe culoarele Parlamentului. Cum veți reuși să ieșiți în evidență în aceste condiții, în așa fel încât AUR să nu vă ia fața, ca să mă exprim popular?

Dacian Cioloș: Prin fermitate și decență în ceea ce vom face, pentru că sigur, AUR e treaba lor ce fac. Eu cred că ei trebuie să dea explicații pentru știri false pe care le-au răspândit de la înălțimea tribunei pe care au obținut-o și știri false răspândite legate de pandemie din cauza cărora au murit oameni. Deci gălăgia asta are și un cost (...). Intenția noastră este să formăm un Guvern din umbră. Programul de guvernare îl avem și l-am elaborat în mare parte cu colegii din PNL și văd că ei n-au avut nici o jenă să păstreze măsuri pe care le-am decis împreună și nu mă aștept să se bată pentru implementarea lor, dar o s-o facem noi (...). Vom vedea, câteva luni, un an-doi o să treacă repede și oamenii care încă cred că România poate s-o ia pe calea cea dreaptă vor vedea cine luptă pentru ei și cine continuă să facă ceea ce fac de 30 de ani, să lupte pentru posturi și pentru bani în buzunarele partidelor sau acoliților de partid.

 
Dacian Cioloș, despre așteptările de la Guvernul PNL-PSD