
Politică
Cancelarul Austriei despre extrema dreaptă: mulți sunt vaccinați dar lansează știri false
schalenberg_austria.png

Într-un interviu acordat Politico, Schallenberg spune că guvernul său nu a avut de ales în fața blocării unităților de terapie intensivă și a unei categorii neclintite de anti-vaxxeri.
După cum comentează Politico, mișcările anti-vaccin sunt prezente într-o mare parte a Occidentului. Dar ceea ce diferențiază Austria este faptul că Partidul Libertății (FPÖ) este una dintre cele mai mari forțe de opoziție din țară. Și și-a susținut cauza cu fervoare.
Pentru Schallenberg, al cărui Partid Popular de centru-dreapta s-a aflat într-o coaliție cu extrema dreaptă între 2017 și 2019, este o atitudine iresponsabilă, mai ales având în vedere că ”un mare procent din reprezentanții extremei drepte s-a vaccinat - și totuși ei răspândesc știri false.”
Schallenberg se declară încrezător că măsura vaccinării obligatorii, pe care guvernul speră să o introducă din februarie, va reuși să treacă de filtrele juridice.
Decizia guvernului a venit pe măsură ce secțiile de terapie intensivă din Austria s-au văzut depășite de afluxul pacienților cu COVID-19, împingând spitalele din unele regiuni în pragul colapsului.
O serie de decizii dificile
„Vrem să scăpăm din acest cerc vicios de valuri imprevizibile de infecție, urmate de discuții despre izolare, dar pentru a face acest lucru, un procent mai mare din populație trebuie să se vaccineze”, a spus Schallenberg. El recunoaște că această cale nu este ușoară, dar, spune el, ”trebuie să lăsăm această pandemie în urmă”. „Avem puterea de a face asta, știința este cea care ne-a dat-o.”
O altă decizie sensibilă luată de guvernul de la Viena a fost cea a carantinei generalizate, fără a se mai ține cont de cei vaccinați.
Schallenberg s-a opus inițial, ba chiar a declarat-o public, dar acum recunoaște că a făcut-o din dorința de a proteja cele două treimi din populație care „și-a făcut datoria” vaccinându-se.
El spune acum că a luat decizia blocajului general cu „inima grea”, având în vedere costurile economice și sociale enorme.
Blocarea de trei săptămâni, care vine la începutul sezonului turistic de iarnă, va costa economia Austriei miliarde de euro și va pune multe întreprinderi mici în fața unui viitor incert, comentează Politico.
În Austria, aproximativ 65 la sută din populație a fost complet vaccinată, puțin sub media UE și cu mult în urma unor țări precum Portugalia, Malta sau Spania, unde rata de vaccinare este de peste 80 la sută.
Cât de mult contează episodul Ischl?
Însă în alte țări vecine din Europa Centrală, cifrele sunt și mai mici. În Slovacia, de exemplu, doar 43% din populație a fost imunizată.
Și, deși Austria a suportat primele valuri ale pandemiei mai bine decât multe țări, reputația sa a avut mult de suferit în 2020, după ce autoritățile au ignorat răspândirea virusului în stațiunea de schi Ischgl, pentru a salva sezonul turistic.
Mulți experți cred că această gestionare defectuoasă a jucat un rol central în răspândirea rapidă a pandemiei în Europa.
Și tocmai această poveste poate fi unul dintre motivele pentru care guvernul austriac a hotărât, în cele din urmă, să adopte decizii grele.
Guvernul lui Schallenberg, o coaliție între Partidul Popular și Verzi, pariază însă că aceste măsuri vor ajuta țara să întoarcă pagina pandemiei.
Dar nu va fi ușor, avertizează Politico. Partidul Libertății, cel puțin, va avea grijă ca vaccinarea să rămână un motiv de dezbinare în societate.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica