Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetătoare americană expertă în studii evreiești refuză un premiu al statului polonez

eliyana_adler.jpg

Eliyana R. Adler, profesoară de istorie și studii evreiești la Universitatea de Stat din Pennsylvania
Sursa imaginii: 
Youtube via wyborcza.pl

O profesoară de istorie și studii evreiești de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a refuzat un premiu polonez ca formă de protest contra politicienilor de la Varșovia. Aceasta atrage atenția că statul persecută istoricii din ale căror cercetări reiese că o parte din polonezi au colaborat cu naziștii.

Cercetătoarea americană Eliyana R. Adler, profesoară de istorie și studii evreiești la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a refuzat premiul polonez Witold Pilecki la categoria Carte științifică istorică, aflăm din Wyborcza.pl. Acesta i-a fost acordat pentru monografia „Supraviețuind pe margine: Refugiați evrei polonezi pe timp de război în Uniunea Sovietică,” publicată de Harvard University Press. Cartea spune povestea a aproximativ 200.000 de evrei polonezi care au supraviețuit Holocaustului fugind în Uniunea Sovietică.

„Adler a explicat motivele deciziei sale în scrisoarea către Tomasz Stefanek, reprezentantul Institutului Pilecki: Avansăm doar prin identificarea și explorarea faptelor trecute complicate. Se părea că după 1989 Polonia a început să urmeze această cale. Nivelul și amploarea lucrării cercetătorilor polonezi ai Holocaustului sunt remarcabile. Dar recent, statul polonez - cu sprijinul Institutului Pilecki - a încercat să restrângă această cercetare crucială recurgând la amenințări și procese. Ca istoric, trebuie să mă alătur numeroșilor mei prieteni polonezi care conduc studii excepționale și rămân foarte curajoși”.

Eliyana R. Adler se referă la un caz recent în care doi cercetători polonezi s-au trezit dați în judecată de o femeie care îi acuza că defăimază memoria unchiului său. De fapt, cercetătorii fuseseră dați în judecată de o organizație care lucrează cu statul polonez. Guvernul de la Vrașovia nu acceptă ideea că unii dintre polonezi au colaborat cu naziștii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Premiul Internațional Witold Pilecki a fost înființat în 2021 de Institutul Pilecki în colaborare cu Muzeul Național Auschwitz-Birkenau. Distincția poartă numele lui Witold Pilecki, liderul rezistenței poloneze, împușcat la 25 mai 1948 la Varșovia.

 

Profesorii maghiari fac grevă în orașul Mohács împotriva vaccinării obligatorii

„Potrivit unuia dintre organizatorii demonstrației, mai mulți profesori aleg să meargă în școli private sau în școli deținute de biserică, unde vaccinarea nu este obligatorie,” aflăm din hvg.hu.

„Deficitul de profesori este imens: potrivit lui Zsuzsa Szabó, șeful Uniunii Profesorilor Maghiari (PSZ), din sistemul de educație publică ar lipsi 12.000 de profesori.”

„Ministerul Resurselor Umane (EMMI) a declarat, între timp, pentru atv.hu că vaccinarea profesorilor este de aproape 90%. EMMI nu se așteaptă la disfuncții din cauza vaccinării obligatorii. Continuitatea procesului de învățare este pusă în pericol, potrivit ministerului, dacă dascălii se îmbolnăvesc.”

 

Protest în stradă al studenților slovaci față de rectori numiți politic

Studenții și mediul academic au ieșit în stradă  pentru a protesta împotriva unei noi legi universitare potrivit căreia universitățile ar urma să fie conduse de persoane numite politic, scrie aktuality.sk.

„Studenții, comunitatea academică, precum și publicul și-au exprimat dezacordul față de modificarea Legii universităților în cadrul Demonstrației responsabile pentru libertatea universitară”.

„Ei consideră că propunerea Ministerului Educației, Științei, Cercetării și Sportului din Republica Slovacă nu este conceptuală, că este inconsecventă din punct de vedere juridic și tehnic și vorbesc și despre politizare sau amenințare la adresa libertății academice. Marek Števček, rectorul Universității Comenius din Bratislava, a spus că nimeni nu a reușit vreodată să unească comunitatea universitară așa cum a reușit actualul șef al Ministerului Educației.”

„Bugetul de anul viitor pentru universitățile slovace este de așteptat să fie redus cu 28 de milioane de euro, chiar dacă este deja mult mai mic precum cele din ​​Cehia, Ungaria sau Polonia.”

 

 

Au colaborat la Revista Presei Europa Plus:

Michał BRYJA, Polonia   

Liana  REDAIOVÁ, Slovacia           

Petra DANKA, Ungaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 noiembrie 2021