Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza migranților: Uniunea Europeană ripostează pe mai multe fronturi

migranti.png

Migranți din Orientul Mijlociu la punctul de frontieră Grodno, la granița dintre Belarus și Polonia, 23 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Andrey Pokumeiko/BelTA via AP via rfi.fr

Sancțiuni, ajutor umanitar, presiune diplomatică și sprijin pentru întoarcerea migranților în țările lor de origine: UE a anunțat marți câteva măsuri concrete împotriva regimului din Belarus, care încurajează transferul migranților din Orientul Mijlociu la granița cu Polonia.

Europa este victima unei încercări de destabilizare din partea regimului Belarus. Membrii europeni și americani ai Consiliului de Securitate ONU au afirmat acest lucru după o întâlnire de urgență, care a avut loc în urmă cu zece zile.

Marți, în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Ursula von der Leyen a repetat: “Europa nu se confruntă cu o criză a migrației, ci cu o încercare de destabilizare a unui regim totalitar nerecunoscut de UE”.

“Întreaga Uniune este sfidată”. “Nu putem accepta această încercare de intimidare”, a declarat la rândul său președintele Consiliului, Charles Michel.

“Strategia regimului din Belarus se bazează pe complicitatea călăuzelor și a intermediarilor acestora. Există agenții specializate care oferă oferte inclusive: viză, bilet de avion, cazare și, într-un mod atât de perfid, taxiuri și autobuze până la graniță”, a explicat Ursula von der Leyen.

Prin urmare, Comisia Europeană propune elaborarea unei liste negre pentru sancționarea operatoriilor de transport din țările complice care înlesnesc transportarea migranților pe calea aerului, pe pământ sau pe apă, prin limitarea acțiunilor acestora în UE, suspendarea licențelor și autorizațiilor, interzicerea survolării spațiului aerian al UE, a tranzitului și chiar a escalelor tehnice. “Această propunere va trebui să fie adoptată în comun de către statele membre și Parlament”, a declarat Ursula von der Leyen. UE și-a anunțat, de asemenea, intenția de a interzice companiei Belavia din Belarus să închirierze aeronave europene.

Sancționarea Belarusului și sprijinirea migranților

În același timp, Uniunea Europeană dorește să întărească sprijinul pentru migranții blocați în Belarus. Potrivit vicepreședintelui Comisiei, există aproape 15 000 de migranți, dintre care 2 000 la granițele cu Polonia, Lituania și Letonia. UE a alocat un pachet financiar în valoare de 700 000 de euro pentru ajutor umanitar. În plus, celor trei țări din prima linie (Polonia, Lituania și Letonia) le-au fost furnizate 280 milioane euro pentru a-și proteja granițele cu Belarus.

Marți, o echipă din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă a plecat spre Belarus pentru a facilita repatrierea migranților în țară. “Această misiune trebuie să evalueze nevoile imediate. Nu are nicio legătură cu recunoașterea regimului Belarus și nici cu negocierile”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

De asemenea, se iau măsuri diplomatice cu țările de origine și cu partenerii UE pentru a repatria migranții, în special din Orientul Mijlociu, și pentru a interzice companiilor aeriene locale să aducă migranți în Belarus. Irakul a preluat deja 432 de persoane si se pregătește pentru încă alte 600. UE a alocat 1 milion de euro pentru susținerea acestor acțiuni.  

Măsurile anunțate marți reprezintă cel de-al cincilea val de sancțiuni adoptate de UE de la contestarea alegerii Alexander Lukashenko în august 2020 și reprimarea opoziției. Președintelui și altor 165 de funcționari ai regimului Belarus li s-a interzis să dețină vize, iar bunurile lor din UE sunt blocate. Sancțiunile economice adoptate de UE în iunie au afectat economia din Belarus, iar companiile aeriene din Belarus sunt interzise pe aeroporturile din țările UE.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de rfi.fr