Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-ul Memorial – unul dintre pilonii luptei pentru democrație în Rusia - va fi ”lichidat”

memorial.png

Sediul din Moscova al organizației Memorial
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Un adevărat pilon istoric al luptei pentru democrație în Rusia, cel mai reprezentativ ONG rus, creat în ianuarie 1989 cu sprijinul fizicianului și laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Andrei Saharov, este amenințat cu ”lichidarea”, pentru a folosi termenul Justiției din Rusia.

În treizeci și doi de ani, Memorial a jucat un rol esențial în documentarea represiunii staliniste și apoi și-a extins activitatea la încălcări ale drepturilor omului și la prizonierii politici din spațiul post-sovietic.

Este o contribuție semnificativă în istorie, consideră - ca mai toți istoricii - Konstantin Andreev, șeful centrului de formare al Muzeului Gulag din Moscova: “Memorial este una dintre instituțiile cheie în studierea represiunii. Aceștia sunt oamenii care au adus o contribuție considerabilă la mișcarea de conștientizare a erei sovietice, a represiunii în masă din acea vreme. Și toți cei care realizează cercetări, desigur, citează aceste surse aduse în comunitatea științifică de către cercetătorii care lucrează la Memorial.”

La fel ca el, sunt mulți cărora le vine greu să creadă că acest ONG emblematic se va închide și totuși... acuzațiile Curții Supreme din Moscova sunt grave: complicitate la „activități extremiste și teroriste”, pornind de la lista cu prizonieri politicii, dintre care unii sunt membri ai unor organizații interzise, cum ar fi Martorii lui Iehova, sau mișcarea Navalny.

O primă audiere a avut loc în această săptămână, dar nimeni nu se îndoiește că sentința va fi lichidare imediată: este vorba de încălcări ale legii privind ”agenții străini”...

Stigmatizare... în vederea lichidării

Ca orice organizație stigmatizată din Rusia sub acest statut de ”agent străin”, Memorial trebuie să afișeze această ”etichetă” în toate publicațiile sale.

“Oscilăm între rațiune și dezamăgire. Când am primit aceste documente ale justiției, prima oară am fost șocați, ne-am înfuriat, iar apoi am izbucnit în râs. Pentru că actul de inculpare dat de procuror nu poate avea alt efect”, spune Alexander Cherkassov, acum șeful secției pentru drepturile omului din partea Memorial. ”Nicio organizație nu se închide pentru ceva care poate fi schimbat. Am primit recomandări, care au fost luate în considerare... Pentru noi, este ca și cum ai fi împușcat pentru trecerea străzii în afara zebrei. Este adevărat că nu poți traversa pe oriunde, dar nu are sens....”

Reprezentanta ONU pentru apărarea Drepturilor Omului și-a exprimat îngrijorarea că, în urma cazului Memorial, vor fi vizați și ceilalți actori ai societății civile ruse. Atâți câți au mai rămas, pentru că cei mai mulți au fost închiși sau au fugit din țară.

Pentru politologul Mihail Vinogradov, “prin acest val de interdicții, restricții, stigmatizarea ca agenți străini a multor organizații, am asistat în această primăvară și în această toamnă la un fel de demonstrație a modului în care politicienii și poliția luptă împotriva unei amenințări imaginare împotriva Rusiei. Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Dimitri Muratov (actualul președinte al Memorial – n.r.) a încetinit probabil acest proces pentru o vreme, dar acum putem vedea că radicalismul nu se oprește”.

Istoria Memorial este marcată de presiuni și persecuții. Printre cele mai tragice au fost asasinarea în 2009 a reprezentei Memorial din Cecenia, Natalia Emisterova.

Elena Jemkova, directorul executiv al ONG-ului, refuză însă să recunoască înfrângerea: “Situația este gravă, periculoasă. Dar dacă vom fi lichidați, o vom lua de la 0: Vom face rost de resurse financiare, vom găsi o altă locație, vom reamenaja și ne vom depozita arhivele acolo”.

Întrebat marți ce părere are despre acest caz, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a refuzat să discute, considerând că «nu este o prioritate» pe agenda prezidențială...

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de rfi.fr