Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se tem europenii de noul ministru de finanțe al Germaniei?

lidner.png

Christian Wolfgang Lindner, noul ministru de finanțe al Germaniei
Sursa imaginii: 
© Sandro Halank/Wikimedia Commons via rfi.fr

Succesorul Angelei Merkel, social-democratul Olaf Scholz, va prelua oficial postul de cancelar peste câteva zile, după ce a încheiat miercuri un acord de coaliție cu Verzii și Liberalii. Christian Lindner este una dintre senzațiile acestei noi echipe: liderul liberalilor și-a asigurat mult râvnitul Minister al Finanțelor.

Deși partidul său s-a clasat doar pe locul patru la alegerile generale din septembrie, Lindner a obținut ceea ce și-a dorit de la început: cheile trezoreriei. Un real succes pentru acest domn elegant de 40 de ani, pasionat de mașini luxoase...

Este salvatorul Partidului Liber Democrat (FDP), dar și un antreprenor... mediocru – primul său start-up, susținut din bani publici, este un fiasco pe care adversarii săi nu încetează să îl reamintească.

În Germania, o țară în care economia contează mai mult decât armata sau diplomația, postul de ministru de finanțe este unul strategic. Este cel mai puternic minister din guvern, iar puterea lui depășește cu mult granițele naționale, căci ministrul se poate impune asupra restului zonei euro. Așa cum a făcut Wolfgang Schaüble în trecut cu Grecia în timpul crizei. Lindner este oarecum moștenitorul său ideologic, deoarece se definește drept un puternic susținător al ortodoxiei bugetare.

Critici și îngrijorare în Europa

„Reprezintă un pericol mortal pentru Europa, mai rău decât Rusia”, prezice laureatul premiului Nobel în economie, americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat de recunoscutul cotidian german de centru-stânga, die Zeit.

Presa europeană relatează de săptămâni întregi dezbateri aprinse cu privire la posibila numire în funcție a lui Christian Lindner. El însuși a alimentat temerile partenerilor săi din sudul Europei, declarând acum câteva zile că “Germania trebuie să garanteze stabilitatea în fața riscului de inflație”.

Un francez, expert în afacerile Bruxelles-ului, susține că numirea sa la finanțe este o problemă pentru Paris. Contrar lui Olaf Scholz, care a ocupat funcția din 2017, este greu să ni-l imaginăm pe Christian Lindner acceptând un nou plan de redresare europeană finanțat prin datorii colective, pe modelul revoluționar al celui care a fost propulsat vara trecută pe fondul crizei economice generate de Covid.

Christian Lindner se declară în favoarea aplicării stricte a Tratatului de la Maastricht, cu un deficit public de maximum 3%.

Această regulă, precum și cea a îndatorării până la maximum 60% din PIB, au fost suspendate în perioada pandemiei, iar Comisia va prezenta în lunile următoare o reformă a acestui pact de stabilitate considerat nepotrivit pentru promovarea creșterii. Dezbaterea promite să fie aprinsă, mai ales în condițiile în care comisarul italian Paolo Gentiloni care este clar în favoarea relaxării ei.

Înainte de a dezbate la Bruxelles și de a găsi o cale de mijloc cu partenerul său francez, prima dispută care îl așteaptă pe noul demnitar de la Berlin va fi una internă: va trebui să lupte cu noul său coleg de la Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei, Robert Habeck, liderul Verzilor, care pledează în favoarea cheltuielilor și împrumuturilor pentru a accelera tranziția energetică.

Dar nu au de ales: cele trei partide s-au angajat să revină la limitările bugetare care restrâng datoriile Germaniei la 0,35% din PIB; prin urmare, vor trebui să găsească soluții pentru a suporta posibila creștere a cheltuielilor publice.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr