Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza turcă și lecția amară pentru fanii regimurilor autoritare

lira_turcia.png

Lire turcești
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Lira turcească a ajuns la cel mai scăzut nivel de până acum. Și este doar un episod dintr-o prelungită criză economică și financiară. Președintele Erdogan își menține însă politica sa de scădere a ratei cheie a dobânzii, invocând Coranul, care interzice perceperea dobânzilor. Iar aceasta poate fi o lecție despre cât de dăunătoare pot fi regimurile autoritare, care amestecă economia cu rigiditatea ideologică și populismul.

Toată lumea este îngrijorată de impactul crizei turce. Recep Tayip Erdogan a condus țara de aproape două decenii și a preluat controlul asupra tuturor instituțiilor din țară, inclusiv justiție, poliție și mass-media.

Dar acestea nu l-au ajutat să țină sub control și economia : cursul de schimb actual depășește 13 lire pentru un euro. În 2007, era de două lire pentru un euro. Între timp, prețurile continuă să crească, inflația crescând vertiginos la 20%, din septembrie.

Toate acestea pot părea surprinzătoare pentru o țară care s-a lăudat în ultimele două decenii cu grandioase proiecte de infrastructură , cum ar fi noul aeroport din Istanbul, noul pod peste Bosfor dar și linia de metrou care leagă Europa de Asia - și încă multe altele.

 

Au fost și vremuri mai bune

În cei 20 de ani de conducere a partidului AKP, dar mai ales în prima decadă a erei Erdogan, pentru mulți turci nivelul de viață a continuat să se îmbunătățească. Ei chiar au fost gata să accepte dezmembrarea democrației de către Erdogan în schimbul unei porții suplimentare de prosperitate.

Dar, după cum comentează Der Spiegel, tot mai mulți își dau seama că totul a fost o farsă. Președintele a alimentat creșterea în primii săi ani de mandat în mare parte prin investiții de miliarde în industria construcțiilor. A construit drumuri, spitale și blocuri de locuințe.

Politica de creștere a guvernului a mers bine atâta timp cât lira a fost stabilă și banii au continuat să intre din străinătate.

Dar cu stilul său autoritar de guvernare, spulberarea independenței justiției și intervențiile sale în politica ratelor dobânzilor, Erdogan a distrus încrederea investitorilor.

Spre deosebire de Rusia, al cărei regim autoritar a fost în bună măsură luat ca model, Turcia nu dispune de resurse naturale care să-i asigure venituri garantate, indiferent de vremuri.

Investițiile directe din străinătate au scăzut drastic, pe măsură ce datoria externă a crescut.

 

 Când economia nu ascultă de dictatori

Dar președintele rămâne neclintit în lumea sa. El continuă să susțină, de exemplu, că dobânzile scăzute vor duce la scăderea prețurilor, deși aproape toți economiștii susțin exact opusul. În această primăvară, Erdogan l-a concediat pe al treilea șef al băncii centrale în doi ani, deoarece a refuzat să accepte politica guvernului privind dobânzile scăzute. O politică izvorâtă din credința islamică a șefului statului, care exclude perceperea dobânzilor.

Este  o abordare ideologică bigotă, care nu are nicio valabilitate și nu se aplică nicăieri, comentează situl turc T24.

Ca orice lider autoritar care se respectă, Erdogan dă vina pe străini pentru degradarea situației.

Doar că mai bine s-ar uita la comportamentul cetățenilor săi, îndrăznește să spună publicația Habertürk:

„Turcii nu mai au încredere în managementul economic al țării, așa că își investesc banii în dolari. Când primesc bani, cumpără dolari. Așadar, vedeți că nu există dușmani străini. Toți dolarii aparțin cetățenilor noștri”, scrie Habertürk.

Și mulți observatori se tem că urmează o perioadă și mai complicată. Având în vedere antecedentele, Erdogan va găsi noi vinovați pentru situația de criză și va declanșa noi valuri de represiune.

Nemulțumirea populară se accentuează, iar guvernul nu poate ține situația sub control fără a recurge la mijloace dictatoriale.

Iar situația din Turcia ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care cred că un regim autoritar, bazat pe ideologie, bigotism și naționalism întunecat ar putea fi o alternativă viabilă în lumea de azi.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 noiembrie 2021