Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tehnologiile cuantice – o miză importantă în competiția pentru supremație militară între SUA și China

cuantica.png

Mecanica cuantică, ramură a fizicii care studiază fenomenele care se petrec la scara atomilor, devine o miză majoră în lupta pentru supremație militară dintre SUA și China
Sursa imaginii: 
© Business Wire via France24

Autoritățile americane au adăugat recent opt societăți chineze specializate în tehnologii cuantice pe lista neagră a companiilor străine care nu au voie să facă afaceri cu parteneri americani. Aceste companii reprezintă ”un pericol pentru securitatea națională” a SUA, deoarece acest domeniu al științei și ingineriei reprezintă o miză importantă în lupta pentru tehnologiile militare ale viitorului, reiese dintr-o analiză realizată de postul francez France24.

După competiția acerbă din piața smarphone-urilor și a tehnologiei 5G, SUA a decis să abordeze tehnologiile cuantice "Made in China". Washingtonul a pus pe lista neagră, miercuri, 24 noiembrie, opt companii chineze care lucrează în acest domeniu.

Interdicția de a face afaceri cu aceste companii are ca scop contracararea ,,eforturilor de modernizare ale armatei chineze” care s-ar baza în mare parte pe dezvoltarea tehnologiilor cuantice, a declarat Departamentul Comerțului din SUA.

Cursa pentru înarmare cuantică

Tehnologiile cuantice ca armă pentru soldații viitorului? Apărarea nu este, în general, primul posibil domeniu de utilizare la care ne gândim când vorbim despre această tehnologie, adesea asociată cu dezvoltarea computerelor. S-a făcut multă reclamă în ceea ce privește aceste mașini de calcul, care ar fi în stare să efectueze în câteva minute operațiuni prea complexe chiar și pentru cele mai puternice calculatoare de astăzi.

Acestea vor deschide multe perspective, precum dezvoltarea rapidă a noilor medicamente, sau managementul automatizat pe scară largă și în timp real al traficului rutier sau feroviar.

Dar aceasta este doar o fațetă a viitoarei revoluții cuantice. Există și altele la care armata multor țări visează de mulți ani. NATO a plasat tehnologiile cuantice pe lista celor mai importante inovații emergente în ceea ce privește conflictele armate ale viitorului, alături de inteligența artificială, „big data”, armele autonome și biotehnologiile.

China a stabilit un buget de 50 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea acestor tehnologii, iar în Statele Unite, Darpa - principala unitate de cercetare și dezvoltare a armatei americane - lucrează la rețele cuantice de cel puțin 20 de ani.

Europa nu este exclusă din discuție, fiindcă ,,Agenția Europeană de Apărare a înființat în iulie 2021 un fond special pentru finanțarea proiectelor de cercetare din domeniul cuantic”, conform spuselor lui Michal Křelina, fizician la Universitatea Tehnică din Praga și autor al unui studiu privind aplicațiile militare pe bază de tehnologii cuantice.

Există așadar o adevărată cursă pentru armamentul cuantic, la care participă și Franța: Parisul a stabilit un buget de 30 de milioane de euro pentru următorii cinci ani pentru dezvoltarea de aplicații militare bazate pe tehnologia cuantică.

Totuși, este o cursă aflată la început, fiindcă ,,deși cercetătorii au obținut rezultate promițătoare în laborator, nu se știe încă dacă aceste aplicații vor funcționa și în condiții reale și dacă vor răspunde nevoilor armatei”, declară Michal Křelina.

O lume fără secrete militare?

Armata a pariat, așadar, sume exorbitante pe o idee care nici măcar nu presupune fabricarea de noi super-arme: „Tehnologiile cuantice vor face posibilă îmbunătățirea considerabilă a anumitor domenii critice pentru conflictele armate moderne precum comunicațiile, informațiile sau chiar navigația”, declară specialistul ceh.

Una dintre primele aplicații militare ar fi ,,de a sparge informațiile criptate”, conform Departamentului de Comerț al SUA. În prezent, nici un computer din lume nu este capabil să spargă cele mai sofisticate chei de criptare existente, dar un computer cuantic ar putea face acest lucru în câteva minute.

Un pericol deja resimțit, căci „unele comunicate secrete se referă la informații care vor fi încă relevante peste 10 - 15 ani. Deci este de ajuns ca spionii să le extragă în prezent și apoi să aștepte pur și simplu până când tehnologia cuantică va deveni suficient de matură pentru a le decripta”, explică Michal Křelina.

De aici și importanța găsirii de contramăsuri. Cel mai avansat aspect este trimiterea cheilor de decriptare cuantică. Cu alte cuvinte, mesajul secret este transmis folosind canalele tradiționale de comunicare, dar cheia care îl va face lizibil este trimisă printr-o rețea cuantică despre care se spune că va fi imposibil de piratat.

China a dovedit deja că acest lucru este fezabil, în 2016, folosind "securizarea prin această metodă a transmisiilor din cadrul unei conferințe care reunea participanți din Beijing și Viena”, după cum reamintește NATO, într-o postare de blog dedicată tehnologiilor cuantice.

Acest ”Sfânt Graal” militar ar reprezenta desigur transmiterea mesajelor prin intermediul rețelelor cuantice, ceea ce ar garanta securitatea absolută. Dar acesta este un obiectiv pe termen mult mai lung, potrivit declarațiilor Congresului SUA dintr-un comunicat pe această temă publicat la sfârșitul lunii octombrie.

Submarine și avioane stealth

Secretul comunicațiilor electronice nu este singurul domeniu militar care riscă să fie revoluționat de inovația cuantică. Și navigația ar putea intra într-o nouă eră datorită senzorilor cuantici: ,,Sunt senzori care funcționează pe bază de fotoni, mult mai sensibili decât cei care există în prezent”, explică Michal Křelina.

Un lucru deosebit de util pentru submarine, care ar putea identifica cu mai mare precizie posibilele pericole, precum minele plasate sub apă, precizează NATO.

În fapt, întregul război submarin ar putea fi revizuit și îmbunătățit prin apariția acestei tehnologii. Spre exemplu, senzorii cuatici ar putea prelua releul de comunicații de la GPS în zonele în care această rețea de geolocalizare nu are semnal, ca și sub apă... "Submarinele ar putea rămâne sub apă mai mult, îmbunătățindu-și astfel capacitățile de camuflaj”, explică Michal Křelina.

Această capacitate a particulelor cuantice de a detecta mai bine mișcările și microundele, i-a determinat pe cercetători să continue să îmbunătățească radarele cuantice. Este posibil în viitor ca avioanele stealth (concepute pentru a evita detectarea) să devină depășite.

În orice caz, asta au declarat oamenii de știință chinezi în septembrie 2021. Însă pentru o parte a comunității științifice, sunt mai degrabă vorbe în vânt, deoarece construirea unor astfel de radare ar fi excesiv de costisitoare și ar funcționa doar în condiții extreme, cum ar fi o temperatură aproapiată de zero absolut, conform site-ului Interesting Engineering.

Se exagerează, desigur, în privința avantajelor pe care tehnologia cuantică le-ar oferi armatei. Dar, pentru Michal Křelina, va mai dura încă 10-15 ani până vor începe să se vadă primele utilizări concrete pe care le va aduce acest domeniu emergent. Iar Statele Unite nu vor să lase China să facă prima o demonstrație.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.