Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgia: Încă un proces împotriva lui Miheil Saakașvili, abia la început

saakashvili.jpg

Sursa imaginii: 
georgianjournal.ge

La exact două luni de când a revenit în propria țară, și după o grevă a foamei de 50 de zile, fostul președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, a fost în sfârșit lăsat să fie prezent pe banca acuzaților la propriul proces, sau mai bine zis, la unul din procesele intentate împotriva sa. Ex-președintele Georgiei a fost deja condamnat în două dosare pentru abuz de putere, pentru care a primit trei, respectiv șase ani de închisoare, pedepse pe care se presupune că le execută din momentul în care a fost arestat în ziua de 1 octombrie anul curent.

La zece zile după ce a fost transferat la un spital militar în orașul Gori, fapt ce a atras după sine încetarea grevei foamei, Miheil Saakașvili a fost lăsat să apară pentru prima oară în persoană la unul din procesele care i-au fost intentate în ultimii opt ani.

De această dată, Saakașvili este învinuit pentru abuz de putere cu privire la cazul dispersării unei demonstrații în noiembrie 2007 și distrugerea sediului canalului de televiziune ”Imedi”. Deși Saakașvili a făcut ulterior mea culpa în public pentru acel trist episod din viața politică a Georgiei, și chiar și-a dat demisia scurtându-și mandatul de președinte cu un an și jumătate pentru a se relansa într-o campanie prezidențială pe care a câștigat-o până la urmă, mulți georgieni nu i-au iertat acel episod.

Cultul anti-Saakașvili

Guvernarea partidului Visul Georgian, însă, a făcut din acel episod un întreg cult anti-Saakașvili, pe care în anii de când se află la putere, adică din 2012, l-a transformat în cheie de boltă a întregului narativ ce a susținut defăimarea sistematică a fostului președinte.

Iată că fostului președinte i s-a oferit posibilitatea de a se apăra în public, acolo unde orice canal de televiziune care se respectă din Georgia a avut posibilitatea să emită în direct. Practic, vrând-nevrând, autoritățile georgiene au fost constrânse să-i ofere lui Saakașvili, un vorbitor foarte abil, arena publică pentru a se face auzit în toată Georgia.

Saakașvili, așa cum se așteptau susținătorii săi, a participat activ în propriul proces de judecată, transformându-l într-un exercițiu cu public de lovire în imaginea guvernării sub regimul partidului Visul Georgian.

Timp de peste o oră, Saakașvili a punctat metodic și bine argumentat împotriva sistemului oligarhic construit de partidul Visul Georgian și patronul acestui sistem, miliardarul Bidzina Ivanișvili, pe care fostul președinte l-a echivalat cu un namestnic al Rusiei, iar procesul împotriva sa l-a numit ”o combinație rusească”.

De partea sa, liderul politic al partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, l-a comparat pe Saakașvili cu dictatorul din romanul lui Gabriel Garcia Marquez ”Toamna Patriarhului”. Trebuie să notăm aici că, totuși, acest ”dictator” a părăsit pașnic fotoliul de președinte al Georgiei în urma unui proces democratic de transfer al puterii.

 

Un al doilea Luarsab?

În continuare, Saakașvili s-a comparat pe sine cu regele martir al Georgiei, Luarsab al II-lea, asasinat de Imperiul Persan cu patru secole în urmă, spunând că după acel episod tragic din istoria Georgiei, nimeni nu a mai îndrăznit să umilească un lider georgian recunoscut pentru abilitatea sa de a fi reconstruit Georgia din ruinele anilor nouăzeci.

Iar pentru a contrapuncta fiecare capăt de acuzare, Saakașvili a adus exemple de greșeli comise de guvernarea partidului Visul Georgian. De exemplu, dispersarea demonstrației din 2007 din timpul guvernării sale, Saakașvili a comparat-o cu dispersarea, notorie deja, a protestului jurnaliștilor din vara acestui an, în care a fost omorât jurnalistul Lekso Lașcarava.

În timpul aceleiași pledoarii Saakașvili a insistat de multe ori asupra prezenței tot mai accentuate a Rusiei în viața socială, economică, informațională și chiar politică a Georgiei, realitate pe care Saakașvili a corelat-o cu pierderea graduală a independenței. Fostul președinte a mai adus multiple exemple din experiența sa din Ucraina, acolo unde a deținut mai multe înalte funcții oficiale.

Saakașvili a făcut referire în special la modul în care societatea ucraineană încearcă să se debaraseze de complexul de inferioritate față de fosta metropolă imperială.  Ori, cu Ucraina, în opinia fostului președinte, Georgia împarte aceeași soartă a luptei împotriva reimperializării Rusiei.

O lecție de istorie

Trebuie să recunoaștem, pledoaria lui Saakașvili a avut pe alocuri accente de lecție de istorie cu public la nivel național, în care fostul președinte și-a investit toată experiența sa politică la nivel regional și a etalat înțelegerea la nivel de expert rafinat a marilor procese geopolitice din Europa de Est.

Dar, poate oare o asemenea pledoarie să-l ajute din punct de vedere juridic pe Miheil Saakașvili? Nu este deloc clar dacă un asemenea exercițiu cu public va fi suficient pentru a convinge justiția georgiană. Din punct de vedere al imaginii, totuși, pentru un politician care cu numai zece zile în urmă risca să intre în comă din cauza foamei, Saakașvili a impresionat.

Cu siguranță, talentul retoric al fostului președinte va continua să joace un rol important în alimentarea mișcării de protest care continuă în Georgia. Iar pentru Saakașvili, poate că nu mai contează atât de mult dacă se află în regim de detenție în spital, atâta timp cât are posibilitatea de a se face auzit la nivel național la fiecare audiere în procesele sale.

Să nu uităm că acesta a fost doar primul episod dintr-un proces de judecată, sau mai bine zis, un șir de procese, prin care Saakașvili va încerca cel mai probabil să mențină un ritm alert al mișcării de protest împotriva regimului condus din umbră de oligarhul Ivanișvili. Pe data de 23 decembrie va avea loc următoarea audiere în acest proces.

 
Încă un proces împotriva lui Miheil Saakașvili