Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Comisia Europeană vrea să fure Crăciunul” - ce e adevărat și ce nu

dalli_nebun.jpg

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli
Sursa imaginii: 
Facebook / Helena Dalli

Comisia Europeană s-a văzut forțată să retragă marți proiectul unui ghid de comunicare internă, după ce a fost acuzată că a încercat ”să anuleze Crăciunul”. Dar care a fost, cu adevărat, problema acestui document? Și la ce se referea, în realitate?

Mai întâi faptele. A fost vorba despre proiectul unui ghid de 30 de pagini despre folosirea în interiorul Comisiei a unui limbaj neutru din punct de vedere al sexului dar și al credințelor religioase.

Documentul cerea personalului Comisiei „să nu se adreseze niciodată în public cu formula „Doamnelor și domnilor”, ci să folosească expresii precum „Stimați colegi”.

Dar cea mai controversată parte a documentului era cea care se referea la ”a evita să presupunem că toată lumea este creștină”.,

Personalul era astfel sfătuit să evite să se refere la „Sărbătorile de Crăciun” fiind de preferat formulări precum ”Vacanța de iarnă”.

Ghidul a fost elaborat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, încă de la sfârșitul lunii octombrie.

Documentul a fost preluat de tabloidul milanez Il Giornale, ceea ce a făcut să se inflameze rețelele de socializare. Iar reacțiile de pe scena publică nu au întârziat.

 

Reacții vehemente

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului și unul dintre cei mai înalți oficiali din cadrul Sfântului Scaun, a declarat pentru Vatican News: „ Consider că preocuparea de a șterge orice discriminare este corectă. (...) Cu toate acestea, în opinia mea, nu aceasta este modalitatea de a atinge obiectivul.”

Giorgia Meloni, lideră a partidului de extremă dreapta Fratelli d'Italia , a acuzat Comisia că ”vrea să suprime cultura unui popor”. Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă dreapta Liga a avut o reacție asemănătoare.

În România, Biserica Ortodoxă, prin purtătorul său de cuvânt, a acuzat Comisia că ”izgonește” cuvinte pe care s-a fondat Europa. O reacție extrem de dură a venit de la președintele Academiei Române. Acesta a acuzat Comisia că „vrea să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul Crăciun să fie înlocuit cu cel de sărbătoare.”

 

Cum stăm, de fapt

Dar lucrurile sunt departe de felul în care le expune președintele Academiei Române. În realitate, nu este vorba de vreun proiect de act normativ care să-i privească pe toți cetățenii Uniunii Europene.

Este doar un ghid intern pentru felul în care angajații Comisiei ar trebui să se adreseze unul altuia, în timpul programului de lucru.

Ca orice organizație, și Comisia numără angajați și oficiali de religie creștină, de alte religii sau atei. Religia este o opțiune personală și nu ar trebui să aibă nicio importanță la locul de muncă. În afara instituției, fiecare poate celebra sărbătorile religioase după cum dorește. Sau nu. Nici vorbă de a i se interzice cuiva ceva sau de a discrimina bisericile.

De altfel, asemenea ghiduri interne au fost realizate în ultimii ani și în Parlamentul European și în Consiliu, evident, cu referire la personalul și oficialii acestor instituții. Și asta nu înseamnă că cineva a interzis Crăciunul.

În ce privește ghidul pregătit de Comisie, două ar fi problemele. Prima: unele exemplificări care pot părea șocante, cum ar fi aceea privind Crăciunul.

Și a doua: faptul că inițiatorii nu au ținut cont de anumite sensibilități identitare și religioase, amplificate în această perioadă grea de pandemie. De asemenea, a fost scăpat din vedere faptul că un document de acest tip este o adevărată muniție dum-dum pusă în mâinile dușmanilor Uniunii Europene. Care nu s-au sfiit să dezinformeze și să spună că oficialii de la Bruxelles ”vor să interzică Crăciunul în Europa”.

Urmare a reacțiilor, documentul a fost retras și nu se știe când va mai fi pus pe agendă.

Un oficial al Comisiei, citat de Politico, a criticat-o pe autoarea ghidului, spunând că „își compensează lipsa totală de greutate în Colegiul Comisarilor. Înnebunim. Cu Dalli, trăim suprarealismul”, a psus oficialul.

Cu aceasta, subiectul se închide și nu prea. Pentru că această inabilitate va fi în continuare speculată și pusă în centrul a tot felul de campanii de dezinformare.

 

Update: Miercuri, președintele Academiei Române și-a retras afirmațiile potrivit cărora Comisia ar fi gata să depună în Parlamentul European un proiect legislativ care ar interzice Crăciunul. Iată ce a postat președintele Academiei pe pagina sa de socializare:

”Interpelat de un interlocutor, cu apelative demne de „hoardele de idioți” despre care vorbea Umberto Eco, am verificat și eu știrea: proiectul de renunțare la numele de „Crăciun” există, a fost prezentat de comisar în comisia respectivă și nu a mai fost depus, la presiunea unor factori, între care și Vaticanul. Prin urmare, am greșit când am spus că a fost depus și apoi retras. Nu a fost retras fiindcă nu a apucat să fie depus. Îmi cer scuze pentru greșeală. Dar prietenii îmi spun că la Bruxelles, de ani buni, se zice „Sărbători fericite de sezon” în loc de Crăciun. Altminteri, nu voi mai răspunde unor preopinenți needucați, cărora eu le vorbesc la persoana a II-a plural, cuviincios, iar ei replică în mod grobian ...

Știrea despre „isprava” de la Bruxelles a apărut între timp în toate ziarele românești, preluată din Vest, din „Il Giornale” și altele. Așa că fake news răspândesc alții, nu eu ...”

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 decembrie 2021