Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: relațiile cu țările africane în impas?

xi_bun.png

Președintele Xi Jinping nu a participat direct la Forumul de la Dakar, ci a transmis un mesaj înregistrat video
Sursa imaginii: 
focac.org

După douăzeci de ani de cooperare economică deosebit de dinamică între China și Africa, Forumul de Cooperare Sino-Africană (FOCAC), desfășurat recent la Dakar, pare să marcheze un moment de stagnare, se arată într-o analiză publicată de rfi.fr.

Datorii, dezvoltarea limitată de proiecte în beneficiul comunității, comerțul dezechilibrat, nerespectarea drepturilor muncii și ale mediului… La fața locului, angajamentele asumate de China nu au fost îndeplinite. La fel ca în cazul ,,contractului secolului”, semnat în Republica Democratică Congo, care urma să permită investiții în infrastructură care nu s-au materializat.

Într-o carte albă publicată cu câteva zile înainte de summit, autoritățile chineze își detaliau acțiunile și ambițiile în Africa, vorbind despre o „nouă eră”, bazată pe egalitate.

Printre termenii folosiți pentru a caracteriza această relație se numără: “sinceritate, rezultate reale, prietenie și bună credință”. Termeni care par meniți să liniștească frustrările apărute în ultimii ani în unele țări africane în care au avut loc demonstrații și incidente împotriva cetățenilor chinezi.

,,Există o doză de îngrijorare, de angoasă, deoarece China începe să solicite rambursarea acestor împrumuturi și, în unele cazuri, nu am asistat la punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură. […] Țările africane încep să își pună întrebări cu privire la această relație”, a declarat Adama Gaye, jurnalist și autor specializat pe zona China.

China, care nu a fost reprezentată la cel mai înalt nivel la Dakar, ci de ministrul comerțului Wang Wentao și de ministrul de externe Wang Yi, a investit masiv în ultimii ani în Africa, în principal în sectorul industriei, cel minier, al construcțiilor și al transporturilor. La sfârșitul anului 2020, potrivit autorităților chineze, 43 de miliarde de dolari ar fi fost pompați pe continent prin intermediul companiilor naționale. Companiile chineze au construit sau modernizat peste 10.000 de kilometri de căi ferate și aproape 100.000 de kilometri de drumuri în Africa, a amintit purtătorul de cuvânt al delegației chineze.

,,Important este să aflăm dacă datoria a fost contractată cu asigurarea rambursării ei, aici apare problema de fapt...”, explică Thierry Pairault, director de cercetare la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și la Centrul de Studii asupra Chinei Moderne și Contemporane, specialist în relațiile China – Africa.

Cu toate acestea, mulți observatori indică „capcana datoriei chineze” și amenințarea cu sechestrarea infrastructurii. Recent, zvonurile despre posibila confiscare a aeroportului din Uganda au stârnit reacții vehemente pe rețelele de socializare. Pe Twitter, Ambasada Chinei la Kampala întreabă: „Ce proiecte chineze din Africa au fost confiscate? NICI UNUL!”

Dar având în vedere ponderea datoriei anumitor state, creditorii chinezi au oricum o abordare mai selectivă a proiectelor. Dimensiunea și volumul investițiilor în „noile drumuri ale mătăsii” vor fi „ajustate”, după cum spun diplomații, în funcție de riscurile și viabilitatea diferitelor propuneri înaintate.

Statutul acestei așa-zise conferințe „ministeriale” și nu a unui summit al șefilor de stat, ca în edițiile precedente, simbolizează o posibilă schimbare a naturii relațiilor.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.