Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazurile Vicol și Neacșu sau despre cum se perpetuează sistemul politic clientelar

Ovidiu Voicu clasare dosar august Jandarmerie.jpg

Ovidiu Voicu comentează la RFI propunerea PSD ca Marian Neacsu sa fie instalat in fruntea SGG
Ovidiu Voicu comentează la RFI propunerea PSD ca Marian Neacsu sa fie instalat in fruntea SGG

La propunerea PSD, Marian Neacșu ar urma să fie numit secretar general al Guvernului.  Marcel Ciolacu spune că își asumă nominalizarea deși în 2016 instanţa l-a condamnat pe Neacsu la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, pentru ca şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar.

Acum social-democrații apreciză că respectiva condamnare e depășită juridic si ca domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier.

Între timp, joi, Comisia Juridică din Camera Deputaților are prima ședință sub conducerea noii președinte, Laura Vicol, o numire controversata și aceasta, pentru că social-democrata a susținut desființarea DNA și întărirea Secției Speciale.

La RFI, Ovidiu Voicu directorul Centrului pentru Inovare Publică spune că aceste numiri arată că modul clientelar de a face politica nu s-a schimbat.

“Ambele numiri sunt o indicație a faptului că nu s-a schimbat foarte mult felul cum se face politică. De fapt acest aranjament PNL-PSD este o reluare a modului clientelar de a face politică și într-un fel aceste numiri confirmă faptul că scopul principal al alianței dintre liberali și social-democrați este acela de a aduce clienții politici la fluxul de bani publici care urmeaza să vină prin PNRR, programul Anghel Saligny și alte surse bugetare. Cred că nici domnul Neacșu, nici doamna Vicol nu sunt noutăți, întotdeauna PSD și PNL, cele două partide tradiționale, s-au bazat pe astfel de combinatori în politică să le spunem.“  

Comisia Juridică a votat în unanimitate cererea DNA de încuviințare a percheziției deputatului PNL Adrian Miuțescu. Inclusiv Laura Vicol, șefa comisiei, a votat pentru cererea procurorilor Anticorupție.

 

 
Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publica