Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia și Ungaria ar putea pierde în fața justiției europene

p049982-96146.jpg

Justitie UE
Ungaria și Polonia au reușit deja să atenueze impactul mecanismului în negocierile din iulie 2020
Sursa imaginii: 
European Union

Acțiunea în justiție introdusă de Polonia și de Ungaria împotriva mecanismului de condiționalitate nu ar trebui primită, este de părere avocatul general al Curții Europene de Justiție. Magistrații ar putea da curs recomandării. 

Budapesta și Varșovia contestă decizia UE de a crea un mecanism ce poate suspenda fondurile europene  în caz de nerespectare a statului de drept. 

Mecanismul a intrat în vigoare în ianuarie 2021 și el permite reducerea fondurilor unui stat unde interesele financiare ale UE sunt afectate „in mod direct”. 

Pasul a fost făcut fără îndoială în direcția Poloniei și a Ungariei, dar nu numai și el a fost îndelung dezbătut de liderii europeni în iulie 2020. In acel moment se punea pe picioare actualul mecanism financiar numit „Next Generation EU” care permite relansarea economică post Covid19 prin faimosul PNRR. 

Ungaria și Polonia, care s-au opus principiului și au și reușit să-l atenueze în negocierile din 2020, au introdus o acțiune la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene, dar aceasta ar putea să nu fie primită. 

Intr-adevăr, avizul avocatului general al Curții, Manuel Campos Sanchez-Bordona merge în această direcție și de obicei Curtea nu decide împotriva opiniei acestuia. 

Mecanismul are baza juridică necesară și este compatibil cu Articolul 7 al Tratatelor UE, spune avocatul. Ministrul ungar al justiției Judith Varga și-a exprimat însă speranța că acest aviz nu va fi luat în seamă.

Argumentul Poloniei și al Ungariei este însă acela că mecanismul nu este gândit pentru a apăra interesele financiare ale UE , ci este folosit drept armă politică. 

Curtea nu se va pronunța înainte de anul viitor. Intre timp, un acord politic european a împiedicat Comisia Europeană să folosească acest mecanism atât timp cât procedura de la Curte este deschisă. 

Comisia , sub presiunea Parlamentului European care a folosit și el aceeași pârghie juridică – Curtea Europeană de Justiție – a trimis totuși două scrisori Poloniei și Ungariei prin care le pune în gardă privind continuarea nerespectării statului de drept și accesul la fondurile UE.