Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre întâlnirile „neobișnuit de dese” dintre oficialii români și cei americani

steaguri-750x450.jpg

Sursa imaginii: 
Ambasada SUA în România / ro.usembassy.gov

„Întâlnirile neobișnuit de dese din ultima perioadă dintre înalți oficiali români și americani relevă preocupările internaționale privind securitatea din zona Mării Negre”, afirmă, la RFI, directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota. Fostul consilier prezidential pe probleme de securitate amintește că, în decurs de o lună și jumătate, reprezentanți ai MApN, MAE si SRI s-au întâlnit cu secretarului Apararii al SUA, cu secretarul de stat Anthony Blinken, dar și cu directori ai unor instituții importante precum CIA si FBI.

Iulian Fota: Întâlnirile la vârf sunt întotdeauna importante. Pe mine ce m-a atras a fost frecvența acestor întâlniri. În decurs de 6 săptămâni am avut întâlniri la vârf cu conducătorii celor trei instituții foarte importante pentru parteneriatul strategic între România și SUA: MAPN, MAE și SRI, plus o discuție importantă între Președintele Iohannis și Președintele Biden. Dacă nu mă înșel cred că la Glasgow s-au întâlnit și au avut un schimb de opinii. De ce această frecvență atât de mare și neuzuală a acestor întâlniri? Cred că sunt două motive. Pe de o parte este foarte clar că establishment-ul american este foarte preocupat, foarte frământat de cum merg lucrurile în sistemul internațional și își fac tot felul de evaluări, au tot felul de discuții și probabil că acum se conturează și mai bine strategiile regionale sau zonale ale Casei Albe și ale Americii pentru următorii ani. Mie îmi e foarte clar, în primul rând văzând modul în care zona neguvernamentală abordează chestiunea Mării Negre, că printre discuțiile importante pe care americanii le au sunt și discuții legate de regiunea asta. Așa se explică și turneul Secretarului Apărării, domnul Austin și multe alte chestiuni.

 Reporter: Așa cum ați spus, reprezentanți ai MAPN, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Sri s-au întâlnit cu Secretarul de Stat Antony Blinken, cu Secretarul Apărării și cu directorii mai multor instituții importante americane, printre care CIA și FBI. E destul de clar că vorbim de chestiuni care țin de securitate în zona României. La ce anume credeți că s-ar fi putut referi în mod special? Bănuiesc că Rusia și situația din Ucraina e un subiect abordat cu siguranță...

IF: Eu spune că și chestiuni de securitate. Pe lângă astea, cred că au fost și chestiuni care în literatura de specialitate sunt definite care marea strategie. Cred că în acest moment aceste extrem de complicat și de sensibil pentru occident și pentru țările noastre, Statele Unite și România au avut un dialog și despre abordarea acestor chestiuni pe termen mediu și lung. Cred că am stabilit înainte de orice un lucru fundamental, acela că mergem înainte împreună. Asta este ceea ce ține de marea strategie. În al doilea rând, ce facem dacă mergem înainte împreună? Chestiunile preponderente au fost de securitate, dar nu numai. În vizita Ministrului de Externe au fost clare, vizibile interesele de ordin economic, discuțiile legate de continuarea unor proiecte energetice pe care le avem cu americanii. Dacă chestiunile securitare au fost preponderente la nivel de apărare sau SRI, când a fost vorba de vizita Ministrului de Externe am avut și alte chestiuni abordate și ele de importanță strategică.

Rep: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat, de la tribuna OSCE, unde este în desfășurare o întâlnire importantă, cu un nou conflict în cazul extinderii NATO spre est. A subliniat că promisiunile de aderare făcute Georgiei și Ucrainei la summit-ul NATO de la București din 2008 constituie „o mină care a detonat deja în Georgia în 2008”. Ne îngrijorează această retorică a poziției și în special prezența sa militară la granițele Ucrainei? Sau face parte în continuare dintr-o strategie de încordat mușchii, așa cum acționează Moscova în multe situații, mai ales prin vocea domnului Lavrov?

IF: Domnul Lavrov nu aduce nimic nou în această discuție. Sunt elemente pe care rușii le-au mai punctat, pe care le știm. Știm îngrijorarea lor. O și înțelegem într-o anumită măsură. Nu înseamnă că suntem de acord cu punctul de vedere al Moscovei. Dar faptul că discuția se duce în continuare între un punct de vedere și altul este, până la urmă, partea bună a acestei chestiuni. În continuare jocul este diplomatic. Pe de altă parte, mai este un aspect pe care trebuie să îl luăm în calcul. Timpul curge în favoarea Ucrainei și în defavoarea Rusiei. Pe de o parte, în Ucraina se consolidează tot mai mult ideea de statalitate și gustul pentru independență este tot mai bine format. Evident că aici occidentul are un rol de sprijin de jucat. Pe de altă parte, nemulțumirea Moscovei crește pentru că rușii simt că le fuge pământul de sub picioare. Rușii simt că timpul curge în defavoarea lor. Poate într-un fel asta explică nervozitatea recentă văzută acum în declarații diplomatice, cât și în anumite mutări sau decizii de ordin militar.

Rep: Să nu uităm că armata Ucrainei devine din ce în ce mai puternică grație sprijinului primit din occident.

IF: Și din ce în ce mai bine dotată pentru că s-a văzut că în ultimele luni armata ucraineană a primit un sprijin sporit de la acele nave de patrulare pe coastă pe care am văzut că americanii le-au modernizat și le-au făcut cadou ucrainenilor până la o serie întreagă de echipamente moderne. Aici îi înțeleg și pe ruși. Îi pot pune în pericol în situația unor ostilități militare. Dar cred că nu se va ajunge aici. Cred că încă suntem în faza în care negocierile se derulează, iar unele dintre aceste discuții, dincolo de ochii opiniei publice, merg chiar bine. Aici e o contradicție. Tot în toamna asta eu am sesizat un număr foarte mare contacte între americani și ruși. Îl înțeleg pe domnul Lavrov. Domnul Lavrov face declarații dintr-astea și pentru țările din zonă ca nu care cumva în toată această consolidare de relații bilaterale cu americanii și cu alți occidentali să uităm că sunt și ei pe aici. Părerea mea este că nu trebuie uitat de ruși

Ascultă:

 
Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, despre întâlnirile România-SUA