Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biden și Putin dezbat situația tensionată din Ucraina

principala_realizare_summit_biden_putin_fota_sua_rusia.jpg

Preşedintele SUA, Joseph Biden, și liderul rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Facebook/Casa Albă

Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin vor avea marți o videoconferință. Cei doi lideri vor discuta despre situația tensionată din Ucraina, scrie Reuters.

"Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

Ea a precizat că alte subiecte vor include "stabilitatea strategică, probleme cibernetice și regionale".

Momentul exact al convorbirii nu a fost dezvăluit.

Se crede că peste 94.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea granițelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informații. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Președintele american a declarat recent că el și consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de inițiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administrația a discutat despre parteneriatul cu aliații europeni pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat separat că Washingtonul s-a angajat să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se proteja.