Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson sub presiune politică pentru acuzații de încălcare a restricțiilor anti-Covid

boris_johnson_keir_starmer.jpg

Boris Johnson și Keir Starmer
Keir Starmer dorește înlăturarea imediată din funcție a lui Boris Johnson
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Poliția din Londra a spus că deși nu examinează acuzații retroactive de încălcare a carantinei, va lua în considerare plângeri împotriva prim ministrului Boris Johnson. Acesta este acuzat de organizarea unei petreceri la reședința prim ministrului în decembrie 2020.

Serviciul de poliție metropolitană este la curent cu sesizări pe scară largă și a primit corespondență referitoare la presupusele încălcări ale regulamentelor de protecție a sănătății într-o clădire guvernamentală la două date în noiembrie și decembrie 2020.” se spune într-un comunicat al Poliției Metropolitane.

Politica noastră este să nu investigăm în mod obișnuit încălcările retroactive ale reglementărilor Covid 19, totuși vom lua în considerare primirea corespondenței.” se mai spune în comunicat.

Petrecerea a avut loc pe 18 decembrie 2020 la 10, Downing Street, a declarat la BBC o sursă care a adăugat că au participat “câteva zeci” de persoane. Restricțiile anti-Covid în vigoare la acea vreme interziceau astfel de evenimente.

Premierul Johnson, care nu a fost prezent la petrecere, a spus că nu au fost încălcate regulile Covid, dar nu a spus cum s-au conformat participanții la petrecere.

Iar viceprim-ministrul Dominic Raab a declarat la BBC că relatările media despre evenimente au fost “nefondate”, deoarece provin din surse anonime, dar a adăugat: “Dacă cineva a organizat o petrecere că este contrară regulilor, desigur că este un lucru greșit”.

Scriind vineri separat comandantului Poliției Metropolitane, Cressida Dick, parlamentarii Laburişti Neil Coyle și Barry Gardiner au cerut o anchetă completă pentru a stabili dacă au fost sau nu încălcate legi.

Ca majoritatea alegătorilor, am respectat regulile și nu mi-am văzut propriul tată de Crăciunul trecut și, din păcate, avea să fie ultimul lui Crăciun. Sentimentul de indignare din partea alegătorilor este palpabil că au respectat regulile, în timp ce cei responsabili pentru conceperea și aplicarea acestora le încălcau în fruntea guvernului”, scrie deputatul Coyle.

Boris Johnson s-a confruntat cu critici aspre și din partea liderul Partidului Laburist de opoziție, Keir Starmer care a spus că este “o regulă pentru ei și o altă regulă pentru toți ceilalți” și că a trimis “un mesaj complet greșit” publicului.