
Politică
R.Moldova: Locuitorii din Bălți, așteptați din nou la urne, după ce candidata Partidului Șor a fost exclusă din cursă
tauber.jpg

După ce membrii Comisiei Electorale Centrale au decis, în după amiaza zilei de luni, că alegerile locale din Bălți vor avea loc, peste două săptămâni, în cursă fiind lăsați contracandidatul lui Tauber, Nicolai Grigorișin, dar și canditatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, iată că PAS a anunțat că candidatul său se retrage.”Pentru a evita orice speculaţii, PAS anunţă retragerea din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi a candidatului său, dl Boris Marcoci. Decizia urmează a fi formalizată de către forurile statutare ale partidului în decursul zilei de mâine”, susține Partidul Acțiune și Solidaritate.
Trebuie spus că, în primul tur de scrutin, de acum două săptămâni, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost votată de aproape 48 la sută dintre cetățeni, în timp ce candidatul independent, Nicolai Grigorișin, a fost ales de aproape 21 la sută dintre alegători. Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, a ajuns pe poziția a treia, cu 14 la sută din sufragii. Același procentaj, dar cu o diferență de două voturi, obține candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Alexandr Nesterovschi. Astfel, el e pe locul patru, dintre cei 11 candidați, înscriși în cursă.
Întrucât candidatul PAS s-a restras din cursă, potrivit legislației, următorul candidat electoral îi ia locul. În acest caz vorbim despre candidatul BECS. ”Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 va aproba, prin hotărâre, textul buletinului de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi a primarului municipiului Bălți. Înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur”, susține autoritatatea electorală.
Potrivit mebrilor CEC, votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și în conformitate cu particularitățile exercitării dreptului la vot la alegerile locale aprobate anterior de către CEC. Totodată, a fost stabilit că suma mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral” al concurenților electorali, participanți în turul II, nu va depăși valoarea plafonului stabilit anterior pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, în care se includ și cheltuielile deja raportate pentru turul I de scrutin.
Candidata Paridului Șor, Marina Tauber, care este și deputat în Parlamentul R.Moldova, a anunțat, luni, crearea ”Frontului Salvării Naționale” și le-a cerut deputaților să recunoască ”caracterul captiv al statului”. ”Îndemnăm să se unească toate forțele politice parlamentare și extraparlamentare, precum și membrii societății civile și ai mediului academic. În acest fel, vom putea crea un front național al salvării Moldovei. Îi îndemnăm și pe deputații PAS să dea curs invitației noastre, întrucât știm deja că sunt mulți parlamentari și oameni politici din această fracțiune care conștientizează pericolele pentru siguranța și bunăstarea Republicii Moldova și a cetățenilor ei. Moldova nu trebuie să fie a grupărilor politice preocupate de propriile interese, ci a propriilor cetățeni, iar noi, deputații, în slujba țării și a poporului”, a declarat Tauber.
Trebuie spus că, CEC a suspendat desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălți, stabilit pentru 5 decembrie, constatând imposibilitatea organizării scrutinului cu participarea unui singur candidat, asta după ce Judecătoria Bălți a hotărât anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale și-a exprimat nedumerirea și dezacordul privind decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar la Bălți. Observatorii au atras atenția că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.”Doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului”. Asociația Promo-LEX consideră că turul II al alegerilor urma să fie organizat, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea „Retras” în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată.
La Bălți, fotoliul de primar a rămas vacant după ce Renato Usatîi și-a dat demisia după ce blocul său electoral a înregistrat doar 4 la sută din sufragii, la alegerile parlamentare din vara anului 2021. Pentru prima dată, Renato Usatîi a devenit primar de Bălți în 2015, iar a doua oară – în 2019. În ambele cazuri, el a câștigat alegerile din primul tur de scrutin.
Amintim că, în septembrie 2019, Marina Tauber, împreună cu colega sa de partid, Reghina Apostolova, au fost reținute fiind acuzate de implicare în frauda bancară. Cele două au ajuns pe mână oamenilor legii, la scurt timp după ce au rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar. Ulterior, Tauber și Apostolova au fost eliberate și scoase de sub urmărirea penală.
Potrivit raportului Kroll privind frauda bancară, numele Marinei Tauber apare alături de alți acționari ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. O bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni, scrie portalul Anticorupție.md. Reghina Apostolova apare în primul raport Kroll în lista persoanelor private care au cumpărat, în 2013, acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Această bancă este considerată una dintre cele trei instituții financiare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova, ajunse să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro.