Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drept de vot de la 16 ani? Septimius Pârvu (Expert Forum): Nu cred că este o prioritate

drept_vot_redus_septimius_parvu.jpg

Alegătoare, într-o secție de vot (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)
Alegătoare, într-o secție de vot (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)

O eventuală reducere a vârstei de la care o persoană are drept de vot nu ar fi neapărat o idee bună. O spune la RFI Septimius Pârvu, de la Expert Forum, care crede că un adolescent de 16 ani nu ar fi foarte conștient de ceea ce înseamnă viața politică și procesul electoral.

Ideea a fost avansată de președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, care a răspuns unei întrebări privind modificarea Constituției, în așa fel încât populația să aibă drept de vot de la 16 ani, în loc de 18.

Septimius Pârvu atrage atenția că o eventuală reformă constituțională ar trebui să vizeze alte chestiuni mult mai importante: ”În primul rând, nu cred că este o prioritate, dacă vorbim de reforma electorală, pentru că toată această discuție ar trebui să fie parte dintr-o reformă electorală mai mare, care în acest moment nu pare că merge în nici o direcție”.

În opinia sa, ”dacă ne uităm în Europa, sunt foarte puține țări care au astfel de reglementări, majoritatea au 18, peste 18, de exemplu Austria are o reglementare de genul acesta, cred că în Germania se discuta, dar nu este nici pe departe o regulă. Ideea de a vota implică o oarecare maturitate, implică o oarecare educație și părerea mea este că în acest moment, vârsta de 18 ani cum este reglementată în legislația electorală este potrivită pentru a începe viața electorală, ca să zic așa, cred că asigură o oarecare maturitate în ceea ce privește o alegere informată. Eu cred că vârsta de 16 ani nu este neapărat una la care alegătorii să fie foarte conștienți de ce înseamnă procesul electoral”.

 
Septimius Pârvu, despre eventuala reducere a vârstei pentru dreptul de vot