Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Scandalul petrecerii în timpul carantinei la reședința prim ministrului Boris Johnson capătă amploare după divulgarea unei înregistrări video

allegra_stratton.png

Allegra Stratton
Purtătoarea de cuvând a premierului Johnson, Allegra Stratton, recunoscând că petrecerea din Downing Street nu a respectat distanțarea socială
Sursa imaginii: 
Captură video ITV

Canalul ITV a difuzat o înregistrare video a unei conferințe de presă organizate în glumă de personalul prim ministrului britanic Boris Johnson, în care vorbesc despre o petrecere organizată acum un an în timpul carantinei fără respectarea regulilor de distanțare socială. Premierul Johnson a negat până acum că acea petrecere ar fi încălcat regulile impuse de guvern.

În înregistrarea video de 47 de secunde difuzată de ITV poate fi văzută purtătoarea de cuvânt a premierului Johnson, Allegra Stratton, râzând în timp ce răspunde lui Ed Oldfield, consilier al premierului și la un moment dat recunoaște că petrecerea “cu vin și brânză” desfășurată la reședința prim ministerială nu a respectat regulile de distanțare socială.

Înregistrarea video datează din 22 decembrie 2020, la patru zile după petrecere, când astfel de reuniuni erau ilegale potrivit regulilor adoptate de însuși guvernul condus de premierul Johnson.

La acea vreme, poliția era pro-activă în aplicarea legii și pe 17 decembrie, cu doar o zi înaintea petrecerii din Downing Street de la reședința prim-ministerială, Poliția Metropolitană a Londrei întrerupsese o astfel de petrecere cu 40 de participanți.

“Suntem la curent cu imaginile obținute de ITV News referitoare la presupusele încălcări ale Regulamentului de protecție a sănătății într-o clădire guvernamentală în decembrie 2020. Politica noastră este să nu investigăm în mod obișnuit încălcările retroactive ale reglementărilor Covid 19, însă filmările vor face parte din considerațiile noastre.” se spune într-un comunicat emis de Poliția Metropolitană.

La cea vreme Londra se afla în carantină de gradul 3 în timpul căreia erau permise adunări în interior cu maximum 30 de persoane, dar în video purtătoarea de cuvânt a premierului Johnson poate fi auzită clar spunând că la petrecere regulile de distanțare socială nu au fost respectate.

După divulgarea pe 30 noiembrie de către cotidianul Daily Mirror a știrii cu petrecerea, premierul Johnson și alți miniștri de frunte au declarat la unison că la acea petrecere, la care premierul nu a fost prezent, toate regulile au fost respectate.

Opoziția l-a criticat vehement pe premierul Johnson, iar liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, l-a acuzat la interpelările din parlament că tratează publicul cu dispreț, iar acum, după apariția înregistrării video îi cere să spună întreg adevărul, iar la sesiunea de interpelări de miercuri în mod cert îl va pune pe premierul Johsnon sub o presiune și mai mare. 

Doi deputați Laburiști au sesizat deja Poliția Metropolitană în legătură cu petrecerea, iar unul dintre ei, care nu a putut să-și vadă tatăl din cauza restricțiilor, iar apoi acesta a decedat, a exprimat indignarea pe care mulți cetățeni au resimțit-o, spunând că pentru premier și prietenii săi se aplică o regulă și pentru ceilalți alta.

Dar dacă reacția opoziției este previzibilă, mult mai importantă va fi atitudinea în interiorul Partidului Conservator, la cărui lider este premierul Johnson. Deputații Conservatori vor fi luat pulsul opiniei publice în propriile circumscripții, iar alegătorilor britanici nu le displace nimic mai mult decât lipsa de onestitate a politicienilor, iar în acest caz dubla măsură pe care și-o aplică lor înșile în comparație cu cea aplicată oamenilor de rând.