Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Macron, ”provocat” de un tânăr român să vorbească despre ascensiunea naționalismului

macron_roman.jpg

Președintele Emmanuel Macron (centru) ascultă întrebarea lui Eduard Cristian (în stânga președintelui), în timpul dezbaterilor prilejuite de cea de-a 25-a aniversare a Institutului Jacques Delors, Paris, 7 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Luca Niculescu

Invitat la cea de-a 25-a aniversare a Institutului Jacques Delors, președintele francez Emmanuel Macron a militat luni pentru „redresarea europeană ca răspuns la criză”, o redresare care se dorește a fi sustenabilă, digitală și unitară. Președintele a dezvăluit axele președinției franceze a Uniunii Europene, care va începe de la 1 ianuarie. Iar răspunsul său la întrebarea unui tânăr român, referitoare la ascensiunea naționalismului, a făcut înconjurul presei franceze.

Poate că mulți s-au așteptat ca președintele Emmanuel Macron să dezvăluie foaia de parcurs a președinției franceze a Uniunii Europene, care va începe de la 1 ianuarie. Nu s-a întâmplat. Însă el a anticipat deja tonul ofensiv, pe care vrea să-l imprime în cele șase luni, observă ziarul Les Echos.

Înconjurat de tineri pregătiți de Academia Notre Europe a Institutului Delors, președintele francez a militat pentru „o Europă care să-și poată face propriile alegeri, militare, tehnologice, culturale, de valori ”.

 

Suntem vaccinați fiindcă suntem europeni

El a salutat deciziile europene din timpul pandemiei: „Este o realizare extraordinară, am putut să ne vaccinăm datorită Europei! Fără ea, abandonați egoismului național, probabil că nu am fi putut să ne vaccinăm populația”.

 „Fiți naționaliști, voi ungurii, voi, polonezii sau voi, francezii, dar  nu ați fi fost vaccinați sau nu eficient. Sau poate prietenii ruși să vă fi dat vaccinul Sputnik, care încă nu este aprobat de OMS? Noroc !", a glumit el. „Suntem vaccinați cu cele mai bune vaccinuri din lume doar pentru că suntem europeni”.

După cum știm, Emmanuel Macron este un european convins, asertiv, hotărât, comentează în context ziarul Libération.

A proclamat-o în prima sa campanie electorală din 2017 și, fără îndoială, o va reafirma în următoarea. Iar pregătirea președinției Europei este confundată cu o mini-campanie electorală. Se stabilesc prioritățile, se expun speranțele, dar se și avertizează împotriva prea multor așteptări, știind că aceste șase luni de președinție inversează rareori cărțile europene.

Pentru Emmanuel Macron, aniversarea celor 25 de ani ai Institutului Jacques Delors a fost, așadar, o mică repetiție generală. El s-a aflat pe scena teatrului Odéon însoțit de patru tineri europeni

Absent la sărbătorile institutului de cercetare pe care l-a înființat în 1996, marele vizionar european Jacques Delors și-a transmis mesajul prin intermediul lui Pascal Lamy, fost comisar european și fost director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

„Europa, la început, a fost gândită ca un proiect pentru pace [...] astăzi, trebuie să se gândească la sine ca o putere pentru pace”,  a sunat mesajul, insistând asupra necesității dezvoltării sentimentului „de apartenență la Europa, care este a noastră”.

În încheiere, Pascal Lamy l-a citat tocmai pe Jacques Delors, care la rându-i l-a citat pe Albert Camus: „Îmi iubesc prea mult țara pentru a fi naționalist”.

Dar și Emmanuel Macron l-a parafrazat pe scriitor. „Sunt un patriot, mai mult decât un naționalist, nu trebuie să urăsc națiunea vecină pentru a-mi iubi țara”,

 

”Nostalgia pentru ceea ce n-a fost niciodată”

A fost, de fapt, un răspuns al președintelui francez la întrebarea lui Eduard Cristian, un român de 26 de ani, fost bursier Erasmus care s-a declarat îngrijorat de ascensiunea în Europa a naţionalismelor.

„Trăim o perioadă de neliniște profundă în democrații, cam ca acum o sută de ani”, a continuat Emmanuel Macron, subliniind că „uneori există o nostalgie pentru ceea ce nu a fost niciodată”.

Departe de a ignora aceste semnale, „trebuie să le răspundem”, a spus cu forță președintele.

Într-un prolog al conferinței de joi, când vor fi expuse prioritățile franceze, Emmanuel Macron a dezvăluit cele trei axe principale pentru primul semestru al anului viitor: „Renașterea, puterea și apartenența”

„Sentimentul meu de apartenență îl am, dacă îmi cunosc istoria”, a spus el, subliniind „munca esențială și urgentă a educatorilor” a „istoricilor adevărați”.

„În toată Europa vedem revizuirea istoriei, naționalismele se hrănesc cu revizionism istoric alimentat de cei care vor să dezintegreze Europa”.

Un argument pentru care Europa trebuie predată în școli, a mai spus președintele francez.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 decembrie 2021