Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Boris Johnson își cere scuze cu privire la petrecerea de anul trecut de la reședința sa care a încălcat regulile de distanțare socială pe timp de carantină Covid

allegra_stratton_2021_vs_2020.jpg

Allegra Stratton în 2021 și în 2020
Confruntare un un val de indignare publică, purtătoarea de cuvânt a premierului Johnson, Allegra Stratton, a fost nevoită să demisioneze
Sursa imaginii: 
BBC captură video/ ITV captură video

Prim ministrul britanic Boris Johnson și-a cerut scuze pentru un videoclip în care personalul de la reședința sa din Downing Street glumește despre o petrecere de Crăciun anul trecut în timpul carantinei, pe fondul furiei publice tot mai mari. Între timp, purtătoarea sa de cuvânt, care apare în video râzând, a demisionat

Premierul Johnson a spus în parlament că împărtășește furia publică și a ordonat o anchetă pentru a stabili dacă regulile au fost încălcate, dar liderul opoziției Laburiste Sir Keir Starmer, a spus că îi ia pe oameni drept proști și că premierul ar trebui să recunoască ce s-a întâmplat.

Răspunzând unei interpelări a deputatei Laburiste Rosana Allin Khan, care lucrează și ca medic într-un spital din Londra, premierul Johnson a spus că își asumă “întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce a făcut guvernul”.

Dar, pe lângă scuzele sale, premierul Johnson a sugerat că a fost indus în eroare cu privire la petrecerea de Crăciun din 18 decembrie anul trecut. El a spus că a fost “în mod repetat asigurat că nu a fost nicio petrecere și că nu au fost încălcate regulile Covid”.

Tot miercuri, purtătoarea de cuvânt a premierului Johnson, Allegra Stratton, și-a dat demisia din funcție, citind o declarație, abia stăpânindu-și lacrimile.

"Nu a fost niciodată intenția mea. Voi regreta acele remarci pentru tot restul zilelor mele și vă ofer scuzele mele profunde pentru acestea vouă tuturor celor care sunteți acasă ." a spus Stratton cu o voce plângăcioasă.

În această dimineață, canalul ITV a difuzat o înregistrare video, datată 22 decembrie 2020, în care, la numai patru zile după petrecere, o parte din personalul de la Downing Street a organizat în glumă o conferință de presă, în care Allegra Stratton este văzută râzând și spunând că la petrecerea din 18 decembrie nu au fost respectate regulile de distanțare socială, care intraseră în vigoare în toată Londra din data de 16 decembrie.

Scandalul petrecerii riscă să afecteze grav credibilitatea guvernului acum când ar putea trece la planul B de restricții mai dure pe fondul răspândirii tot mai largi a variantei Omicron a Coronavirus.

La BBC Radio 5 la o emisiune în direct cu ascultătorii furia oamenilor era palpabilă. Un membru al Partidului Conservator, al cărui lider este premierul Johnson, a spus că a decis să demisioneze din partid după scuzele premierului, acuzându-l că a spus “minciuni sfruntate”.

Melanie, care nu și-a dat numele complet, a spus: “L-am susținut pe deplin în timpul Covid. Eu am fost dintre cei care nu am apucat să o vadă pe mama mea de Crăciunul trecut și a fost greu. Și apoi să gândesc că ei fac o petrecere? Nu-mi pasă Boris, pleacă, du-te și lasă pe altcineva să fie lider. Avem nevoie de un lider”.

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ