
Politică
Interzice Comisia Europeană încălzirea cu lemne din 2023? Fals!
fireplace-4856187_960_720.jpg

De o bună bucată de vreme, o informație se rostogolește cu avânt pe rețelele sociale. Cel mai recent, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, anunță pe pagina sa de Facebook că a trimis o interpelare Comisiei Europene în care, spune eurodeputatul, a cerut Executivului Comunitar să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod”.
“În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, adică 2.700.000 de locuințe încălzite cu lemn, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar ponderea este mai mare pentru zonele montane.
Din păcate, chiar dacă protejarea mediului și a pădurilor trebuie să fie o prioritate, este imposibil pentru România să găsească și să ofere soluții alternative până în 2023, explică europarlamentarul în postare.
Această măsură reprezintă una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene, mai explică Victor Negrescu în postarea distribuită până la realizarea acestui material de peste 400 de persoane.
O postare cu peste 540 de reacții și peste 350 de comentarii.
Postarea este contracarată însă de fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea, în mandatul căruia a fost alcătuit PNRR-ul.
"Nu, nu se interzice încălzirea cu lemne prin PNRR. Dar, da, lovim în mafia lemnului luată în brațe de PSD", scrie Cristian Ghinea tot într-o postare pe Facebook, acuzându-i pe cei care lansează astfel de informații de minciună.
În joc intră și ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care într-o intervenție la Realitatea Plus declara în urmă cu o săptămână că Uniunea Europeană nu ne interzice încălzirea cu lemne, ci așa s-a negociat cu Comisia Europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Nu Uniunea Europeană ne interzice utilizarea lemnelor de foc, ci cel care a negociat condițiile, domnul Cristian Ghinea, fost ministrul al Fondurilor Europene. El a negociat PNRR total netransparent. El a plasat mai multe bombe de care ne lovim acum. Am solicitat dezbaterea PNRR în Parlamentul României. Nu s-a știut ce a negociat domnul Ghinea în numele României. Ar fi trebuit să îl dezbată în Parlament”, a declarat Adrian Chesnoiu în emisiunea „Legile Puterii”.
În PNRR nu există o astfel de prevedere, explică însă la RFI România Florin Stoican, de la Asociația Kogayon, asociație care activează in domeniul mediului.
"În primul rând nu scrie nicăieri în PNRR despre interzicerea utilizării lemnului de foc. Dacă ne uităm în el cu atenție vedem asta și probabil că cei care au apărut cu știrea asta nu l-au citit sau au altă intenție.
Dacă ne uităm în PNNR la păduri sunt bani pentru reforme, pentru pepiniere și pentru împăduriri.
Reformele vizează în special oprirea exploatărilor ilegale și a intrării ilegală a lemnului pe piață.
În partea cealaltă, la energie, sunt mijloace și resurse pentru încurajarea surselor alternative de încălzire. Dar nu scrie pe nicăieri că e interzis lemnul de foc sau că ar fi vreo intenție în acest sens.
Rep: Pe de altă parte, cam aici se ducea și Ministrul Agriculturii și acum și europarlamentarul Victor Negrescu, care a anunțat că a interpelat Comisia Europeană. Să nu știe?
FS: Cred că se fac de râs oamenii ăștia pentru că se duc cu niște întrebări care nu au niciun fundament. Eu am fost implicat încă de la începutul elaborării PNRR-ului cu o grămadă de sugestii pentru autorități. Am văzut diferitele variante ale PNRR-ului. În niciuna dintre ele nici măcar nu s-a discutat despre renunțarea la lemnul de foc. Și nici nu se poate. Trebuie să fie nebun cineva care să propună așa ceva. Avem 3,5 milioane de case care se încălzesc cu lemn de foc. Chiar dacă ai vrea nu poți să renunți la lemnul de foc peste noapte. Se poate face cu investiții serioase și într-o perioadă de zeci de ani. Niciodată nu o să se ajungă să se interzică, cum nu s-a interzis în nicio altă țară de pe Pământul ăsta" explică Florin Stoican.