Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden discută joi cu liderii țărilor din flancul estic al NATO, printre care și Klaus Iohannis, pe tema Ucraina

ioha_biden.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden
Preşedintele Klaus Iohannis și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială

Președintele SUA Joe Biden va discuta azi la telefon cu liderii celor nouă țări europene din flancul estic al NATO despre convorbirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre temerile legate de o invazie în Ucraina. Convorbirea va avea loc după o discuție telefonică programată cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. 

Casa Albă a anunţat că preşedintele american, Joe Biden, va avea joi o discuţie telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică".

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis participă joi la Summitul Democrației (Summit for Democracy), organizat de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în sistem videoconferință.

De asemenea, șeful statului are programată la ora 20:45 o convorbire telefonică cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format București 9 (B9). 

Discuția președintelui american cu liderii celor nouă state de pe flancul estic al NATO va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara. Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă arzătoare în cursul summitului lor virtual de două ore, marţi, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Excluzând, deocamdată, orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat miercuri că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

La rândul său, liderul de la Kremlin a apărat dreptul Rusiei "de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".

În cursul summitului cu liderul administraţiei de la Washington, Vladimir Putin a cerut mai ales "garanţii juridice sigure" care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO.