Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul paramilitar Wagner și tehnicile sale de dezinformare online

wagner.png

Mercenar din grupul paramilitar Wagner, fotografiat în Republica Centrafricană
Sursa imaginii: 
© Franceinfo cia rfi.fr

Potrivit unui articol din cotidianul Le Figaro, grupul paramilitar al companiei ruse autintitulată ,,Wagner” lansează în mod sistematic campanii de dezinformare online pe rețelele de socializare.

Grupul de mercenari Wagner nu există la nivel oficial în Rusia: companiile militare private sunt interzise în conformitate cu legislația țării. Totuși, această ,,armată din umbră” a devenit de-a lungul anilor un instrument puternic al geopoliticii întreprinse de  Moscova, după cum relatează Open Diplomacy Institute.

Think tank-ul european, care citează declarațiile lui Vladimir Putin, ajunge la concluzia că trimiterea ,,voluntarilor” în străinătate face acum parte din strategia Kremlinului de a-și consolida influența externă, fără a se compromite direct.

O armată din ce în ce mai puțin secretă în țări precum Siria, Libia, Republica Centrafricană și care s-ar putea extinde și în Mali. Autoritățile militare de la Bamako au declarat că doresc să apeleze la serviciile mercenarilor Wagner, în ciuda avertismentelor internaționale cu privire la trimiterea unei forțe armate private în regiune. O desfășurare de forțe calificată imediat drept inacceptabilă de către executivul francez, conform Le Figaro.

Dar pentru a pune la îndoială faptul că s-ar afla cu adevărat în Mali, acești paramilitari sunt în ofensivă pe rețelele sociale, pentru a aduna susținători și a răspândi materiale de propagandă, după cum analizează cotidianul francez.

Comunicare completă

Mesajele lor însoțite de fotografii sunt postate pe Telegram, pe Twitter sau pe rețeaua TikTok. Postări redistribuite masiv pe Facebook în Africa și mai ales în grupurile de orientare anti-franceză. Analiza acestor date, încredințată companiei Storyzy, specializată în Sahel și  în studiul rețelelor de dezinformare, ilustrează ascensiunea acestei propagande online orchestrate de Rusia.

Le Figaro a decriptat mai multe fotografii publicate online de grupul Wagner. Un instantaneu de pe Twitter arată, de exemplu, trei soldați, cu armele în mână. Doi dintre soldați poartă ceea ce pare o uniformă maliană, al treilea aflat în picioare și mascat pare să emită instrucțiuni. Descrierea este următoarea: ,,Un muzician și câțiva locuitori din Mali”, ceea ce ar putea sugera că mercenarii au început deja să opereze în zonă.

Simfonie pastorală

Grupul Wagner folosește adesea acest gen de jocuri de cuvinte, pentru a înșela motoarele de căutare și a scăpa de moderatori. Folosirea cuvântului „orchestră” în legenda unei fotografii ar însemna că s-a format un grup militar, cuvintele „instrument muzical” ar face referire la o armă, iar cuvântul „simfonie” ar indica faptul că o operațiune este în desfășurare. Se amuză chiar că au devenit ,, cea mai faimoasă orchestră din lume”, după cum se relatează în cotidianul francez.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.