Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi luptători pentru libertatea presei în lume primesc Premiul Nobel pentru Pace

nobel.png

Maria Ressa și Dmitri Mouratov
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Doi campioni ai libertății presei, filipineza Maria Ressa și rusul Dmitri Mouratov primesc astăzi la Oslo premiul Nobel pentru pace, o răsplată pentru curajul lor și pentru riscurile imense pe care și le asumă, transmite AFP.

Coordonatoare a platformei de informații Rappler, extrem de criticată de președintele Duerte, doamna Ressa face obiectul a nu mai puțin de șapte anchete judiciare în țara sa. A fost condamnată anul trecut pentru defăimare și apoi eliberată condiționat, pentru a aștepta o decizie definitivă și a avut nevoie de aprobarea a patru tribunale din țara ei pentru a putea veni la Oslo.

La cei 60 de ani ai săi, domnul Muratov, redactor șef al uneia din puținele publicații independente rămase în Rusia, Novaïa Gazeta, a văzut, de-a lungul vremii, cum confrați de-ai lui jurnaliști au dispărut sau au fost uciși pentru că și-au scris opiniile despre regimul de la Kremlin. După 1990 nu mai puțin de șase colaboratori ai publicației sale au fost asasinați, printre care celebra jurnalistă Anna Politkovskaïa , ucisă în 2006.

Este cunoscut pentru anchetele sale despre corupția din Rusia și despre încălcarea drepturilor omului în Cecenia.

Mai multe detalii aici