Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimb dur de replici între Rafila și Cîțu pe gestionarea pandemiei și vaccinare

Alexandru Rafila OMS PSD pandemie Covid.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
psd.ro

Ministrul Sănătății îl acuză pe fostul premier că a compromis campania de vaccinare anti-covid prin declarațiile pe care le-a făcut. Reacția lui Alexandru Rafila vine după ce Florin Cîțu a criticat relaxările decise de Guvern înainte de sărbători și draftul legii privind certificatul covid. "PNL este la guvernare într-o coaliţie, a făcut un compromis să fie în această guvernare, dar nu va fi Partidul social liberal" a scus Cîțu despre ideea PSD de a-i testa gratis pe cei care nu vor să se vaccineze. Alexandru Rafila a punctat că dacă nu se luau măsuri de relaxare în luna iunie, când numărul cazurilor creştea, nu ar fi fost acum "bilanţul negru al valului 4".

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că discuţiile privind draftul proiectului referitor la introducerea certificatului COVID ar fi trebuit făcute în interiorul coaliţiei, susţinând că preşedintele PNL, Florin Cîţu, are o abordare 'politicianistă' când critică acest document şi 'a compromis campania de vaccinare'.

"În primul rând, dacă domnul preşedinte Cîţu ar fi studiat cu atenţie documentul care i-a parvenit, un prim draft care putea să fie subiect de dezbatere în coaliţie, nu prin intermediul presei... Pe mine m-a surprins acea declaraţie, chiar am fost curios, cred că specialistul în economie Florin Cîţu l-a consultat pe specialistul în sănătate publică Florin Cîţu şi v-a transmis dumneavoastră această informaţie. Dacă era abordată cu seriozitate şi cu responsabilitate, cred că făcea subiectul unei dezbateri. Noi am fost, aşa cum s-a angajat şi prim-ministrul, am putut avea la dispoziţie un prim draft al acestui document, dacă este un draft în mod evident este discutabil, perfectibil", a afirmat Rafila, întrebat în legătură cu declaraţiile preşedintelui PNL referitoare la draftul proiectului privind certificatul verde.

El a explicat prevederile din draftul proiectului referitoare la asigurarea testării gratuite.

"Noi trebuie să stabilim, în primul rând, o perioadă în care o persoană care, de exemplu, se gândeşte să se vaccineze beneficiază de teste gratuite. Eu dau un exemplu: distanţa între două doze de vaccin este de maxim 42 de zile; dacă cineva se hotărăşte să se vaccineze şi se administrează doza I, doza II poate după 21 - 30 de zile, o astfel de persoană ar trebui să beneficieze, în mod evident, de testare şi atunci ne-am gândit să facem un sistem. Noi am spus 11 teste pe lună, pentru că o lună are în principiu 22 de zile lucrătoare, să-i asigure accesul la serviciu, despre asta a fost vorba", a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătăţii l-a criticat pe Florin Cîţu pentru declaraţiile recente, arătând că acesta 'are o abordare politicianistă'.

"Domnul Cîţu este cumva preşedintele PNL? Premierul Nicolae Ciucă este PNL? Cred că ce am spus că este o abordare politicianistă este adevărat. (...) În ceea ce priveşte campania de vaccinare, a compromis-o prin declaraţii şi ne acuză pe noi că facem un lucru greşit, în condiţiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată să fie aplicabil în sectorul public şi în sectorul privat, în condiţiile în care proiectul depus de PNL se referea strict la personalul medical. Mi se pare pur şi simplu o chestiune care are mai degrabă o conotaţie politică, dorinţa de a pune în discuţie, probabil, funcţionarea acestei coaliţii, decât o chestiune care să ţină de sănătatea publică", a mai susţinut Alexandru Rafila.

El a punctat că dacă nu se luau măsuri de relaxare în luna iunie, când numărul cazurilor creştea, nu ar fi fost acum "bilanţul negru al valului 4".

"Aş vrea să dau un exemplu concret, ca să terminăm cu demagogia pe care aţi auzit-o ieri în mass media. Dacă noi ne-am fi găsit în luna iunie, pe 5 iunie, trei săptămâni de creştere consecutivă, ar fi însemnat că la începutul lunii august ar fi trebuit să introducem acest certificat şi, dacă l-am fi introdus la începutul lunii august, sutele de morţi care s-au înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanţul negru al acestei pandemii şi al valului 4. Asta încercăm să facem, pentru că introducându-l, atunci nu am fi avut această creştere şi acum am fi fost cu mult sub incidenţa de unu şi am fi renunţat la certificat", a adăugat Rafila.

Ministrul a mai afirmat că măsurile pe care el le-a propus sunt criticate de "cineva care a introdus măsuri de relaxare pe o perioadă de creştere rapidă a numărului de cazuri".

"Eu vin, noi venim cu un astfel de model. El este contestat de cine? De cineva care nu a luat nicio măsură şi a introdus măsurile de relaxare pe o perioadă de creştere rapidă a numărului de cazuri. Am avut 16 săptămâni de creştere, iar măsurile de relaxare au fost introduse secvenţial în cursul acestei perioade de creştere. Noi venim cu nişte măsuri de armonizare şi de evitare a discriminării, apropo de măsurile care au fost luate de către Guvern de curând, într-o perioadă de scădere constantă a cazurilor de îmbolnăvire şi suntem acuzaţi de cei care au introdus astfel de măsuri în perioadele de creştere. E o chestiune care ţine şi de logică", a apreciat Rafila.

 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, vineri, că există un singur proiect de lege în Parlament referitor la certificatul COVID, iar alte proiecte pe acest subiect nu au fost discutate în coaliţia de guvernare.

"Există un proiect de lege, celelalte proiecte de lege nu le-am văzut, nu au fost aprobate, nu au fost discutate în coaliţie, nu au fost aprobate de Guvern, sunt doar propuneri. Când o să avem clar în coaliţie, când o să avem ceva clar în Parlament, putem să discutăm pe ele. Ceea ce spun eu este că, în acest moment, avem un proiect în Parlamentul României, dar nu avem o lege care să legifereze acest certificat verde şi timpul trece", a afirmat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă este de acord cu testarea gratuită pentru angajaţii de la stat şi din privat, aşa cum susţine ministrul Alexandru Rafila, Cîţu a spus: "Partidul Naţional Liberal este la guvernare într-o coaliţie, a făcut un compromis să fie în această guvernare, dar nu va fi Partidul social liberal". 

Joi, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat că este puţin surprins de măsurile de relaxare de sărbători, în contextul în care în vară, când existau câteva zeci de cazuri de COVID-19, astfel de iniţiative au fost criticate.

"Să ştiţi că sunt puţin surprins. Eu îmi aduc aminte că am fost criticat astă-vară când au fost măsurile de relaxare când erau mai puţin de câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi, vorbim de o mie de cazuri pe zi şi văd că se relaxează. Unii dintre cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxaţi. Eu privesc cu atenţie ce se întâmplă în acest moment şi vă spun că şi cu îngrijorare, sper să nu am dreptate, nu ştiu dacă este un moment ca să relaxăm", a declarat Cîţu.