
Politică
Dmitri Muratov, comandantul ultimului bastion al presei libere din Rusia
rusia.png

Dmitri Muratov, în vârstă de 60 de ani, a primit vineri premiul Nobel pentru pace, în cadrul unei ceremonii la Oslo, la care a fost de asemenea premiată și Maria Ressa, celebra jurnalistă filipineză.
În calitate de coordonator, Muratov a dedicat premiul întregii redacții, în special colaboratorilor “care și-au dat viața în numele dreptului la libera exprimare”, printre care și jurnalista Anna Politkovskaïa, ucisă în 2006.
Alegerea de a-l recompensa pe acest luptător pentru libertatea presei vine într-un moment în care presa independentă, opoziția și societatea civilă sunt aspru reprimate în Rusia, unde sunt adesea catalogate drept "agenți străini" sau interzise pentru "extremism".
De altfel, pe post de felicitări, președintele Vladimir Putin l-a avertizat deja pe jurnalistul Dmitri Muratov că acest premiu ”nu este un scut de apărare împotriva statutului de agent străin”, un stigmat care afectează grav activitatea celor puși sub supraveghere.
Cu o privire limpede și cu chipul său rotund, învăluit de o barbă albă, jurnalistul rus are aerul unui bunic liniștit. Însă în spatele acestei înfățișări blânde, se ascunde un caracter de oțel :
“Nu plecăm nicăieri și nu suntem agenți străini”, afirma acesta în timpul unui interviu.
“Continuăm să trăim și să muncim în Rusia”, insistă el, în condițiile în care tot mai mulți opozanți și jurnaliști ruși au început să părăsească țara, mai ales de când principalul adversar al Kremlinului, Alexei Navalny, a fost întemnițat.
De altfel, domnul Muratov a afirmat că Navalny ar fi meritat să primească în locul său premiul Nobel pentru pace.
Vocație
Însă prin acest premiu este recompensat angajamentul pe care și l-a luat pe viață: Muratov a mai obținut câteva premii pentru lupta sa în apărarea libertății de exprimare, printre care Legiunea de Onoare franceză în 2010.
Muratov s-a născut în 1961, la Kubicev, un oraș la malurile Volgăi, redenumit Samara după căderea URSS.
El și-a descoperit vocația lucrând independent pentru unele publicații locale în timpul studiilor de filologie la Universitatea de stat din Kubicev.
După ce a preluat cunoscutul cotidian Komsomolskaya Pravda, a luat parte în 1993 la fondarea redacției Novaia Gazeta, cu sprijinul financiar al ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, el însuși laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990.
Sub conducerea domnului Muratov, ziarul care a funcționat aproape continuu din 1995 a mers foarte bine: corupția, lupta pentru putere, sunt temele delicate pe care publicația rusă le-a abordat de-a lungul timpului, inclusiv pe cele care, odată cu sosirea lui Putin la putere în anul 2000, devin inaccesibile presei, cum ar fi războiul din Cecenia.
Chiar și astăzi, el continuă să publice de trei ori pe săptămână ample articole de investigație cu privire la mercenarii misterioși ai grupului Wagner sau represiunea homosexualilor din Cecenia.
Prețul sângelui
Însă această îndatorire a fost plătită cu vârf și îndesat: șase dintre jurnaliștii și colaboratorii redacției au fost uciși de la înființarea sa în 1993.
Printre cele mai răsunătoare cazuri a fost moartea Annei Politkovskaïa, cunoscută mai ales pentru criticile la adresa războiului sângeros din Cecenia. A fost ucisă în propria locuință la 7 octombrie 2006. Nici în ziua de astăzi nu s-au găsit criminalii.
Zguduit de această crimă, Muratov s-a gândit să închidă ziarul, pe care îl considera "periculos pentru viețile oamenilor", a declarat el pentru AFP în martie.
Dar, la insistențele redacției, a decis că trebuie să continue.
Anul 2009 a fost cu adevărat pătat cu sângele a trei dintre colaboratorii redacției sale, printre care una din persoanele apropiate Annei Politkovskaïa, Natalia Estemirova, reprezentanta ONG-ului de apărare ale drepurilor omului, Memorial, din Cecenia.
Extrem de apreciată, Novaia Gazeta rămâne totuși marginalizată în Rusia și e citită în principal de intelectualitatea liberală. La începutul lunii decembrie, avea un tiraj zilnic de aproximativ 99 000 de exemplare, în timp ce site-ul a obținut 18.4 milioane de vizite în luna noiembrie.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24