
Politică
Maria Ressa, luptătoare pentru libertatea presei : ”Nu am cunoscut niciodată o moarte mai lentă ca acum”
maria_ressa.png

,,A devenit incredibil de dificil și mult mai periculos pentru noi toți", a declarat Maria Ressa reporterilor care o așteptau la coborârea din avion la Oslo, unde a primit vineri Premiul Nobel, alături de jurnalistul rus, Dmitri Mouratov.
„Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne protejăm drepturile, altfel le vom pierde”, a adăugat aceasta.
Cei doi jurnaliști au fost laureați în pentru lupta lor pentru „apărarea libertății de exprimare”.
Acest premiu demonstrează că „nimic nu este posibil fără fapte”, declara în octombrie Maria Ressa, rivală activă a președintelui filipinez Rodrigo Duterte.
„O lume fără fapte înseamnă o lume fără adevăr și fără încredere”, a spus ea într-un interviu transmis în direct de site-ul de știri Rappler, pe care l-a co-fondat în 2012.
„Este cel mai bun moment pentru a fi jurnalist”, a adăugat jurnalista care a primit în aprilie Premiul UNESCO pentru Libertatea Presei. „În aceste vremuri, în care este cel mai periculos, este și cel mai important”.
Pozițiile sale critice i-au adus două arestări, procese de calomnie sau evaziune fiscală și un val de amenințări online. În prezent este eliberată condiționat și așteaptă o decizie în urma recursului pe care l-a depus după o condamnare pentru defăimare. A trebuit să obțină permisiuni separate din partea a patru instanțe judecătorești din țara sa pentru a putea veni la Oslo ca să-și ridice premiul.
Apărătorii libertății presei atribuie originea acestor proceduri guvernului Duterte, care neagă orice rol în urmărirea penală a Rappler și a doamnei Ressa. Dar președintele filipinez a atacat publicația, denumind-o „un site de știri false” după ce aceasta l-a criticat pe unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi.
În ciuda acestor presiuni și a riscurilor implicite, Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, a rămas în Filipine și a continuat să se opună guvernului.
Pilonii democrației
,,Nu sunt o jurnalistă pe cont propriu”, spunea ea în 2020, „treaba mea este să creez un pilon de stabilitate (...) pentru ca angajații noștri să poată lucra în continuare”.
Amenințările online au început în lunile care au urmat învestirii lui Rodrigo Duterte în funcția de președinte al Filipinelor în 2016 și lansării „războiului împotriva drogurilor”, care a luat viețile a mii de oameni și care se află acum în vizorul Curții Penale Internaționale.
Rappler este unul dintre site-urile care au publicat imagini șocante cu execuții ale unor presupuși traficanți și care au pus sub semnul întrebării temeiul legal al acestor execuții.
Maria Ressa a fost arestată pentru prima dată în februarie 2019 într-un dosar de defăimare, apoi două luni mai târziu, când Rappler a fost acuzat de încălcarea legii care interzice mass-mediei să aibă un proprietar străin.
Jurnalista a fost numită printre Oamenii Anului 2018 de către revista Time pentru munca sa, chiar înainte ca arestările să atragă atenția internațională asupra ei. Înainte de a conduce o redacție, Ressa a fost reporter de război.
,,Am început munca de reporter în 1986 și am lucrat în multe țări din lume, am fost împușcată, amenințată, dar nu am cunoscut niciodată o moarte mai lentă ca acum...”, a reacționat aceasta după prima condamnare pentru defăimare, în 2020.
Șefă a biroului CNN din Manila și apoi din Jakarta, Maria Ressa s-a specializat în terorism, urmărind legăturile dintre rețelele globale precum Al-Qaeda sau activiștii din Asia de Sud-Est.
Absolventă a Universității Princeton, cu dublă cetățenie, filipineză și americană, s-a întors în Filipine după terminarea studiilor, pentru a conduce departamentul de știri al celui mai important canal media din țară, ABS-CBN.
În 2012, Rappler a fost creat cu ambiția de a oferi o viziune îndrăzneață știrilor filipineze, prin reportaje multimedia și prin utilizarea rețelelor sociale.
Traducere de Irina Șerban după articlul publicat de France24.