Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USR avertizează : ”semnalul a fost dat” cu excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură și ” încep distrugerea justiției”

cristi-danilet_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Judecătorul din cadrul Tribunalului Cluj,Cristi Dănileț, a fost exclus din magistratură, abaterea reținută fiind „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, după ce a postat, pe TikTok două filmulețe. Magistratul spune că imaginile nu au legătură cu profesia și este viața lui privată. Președintele USR, Dacian Cioloș, spune că, prin excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură „ne compromitem iremediabil parcursul european” și că noua coaliție PNL, PSD, UDMR încep „distrugerea justiției”.

„Azi (luni - n.r.) s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară”, spune Cristi Dănileț pe pagina de Facebook.

Judecătorul spune că va formula recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție și este sigur că se va remedia această soluție. „Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, mai spune Dănileț.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ. „Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileţ - judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate (...) aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în <excluderea din magistratură> pentru săvârşirea abaterii disciplinare (...). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei Secției de judecători a CSM.

Președintele USR, Dacian Cioloș, spune că, prin excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură „ne compromitem iremediabil parcursul european” și că noua coaliție PNL, PSD, UDMR încep „distrugerea justiției”. „PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției. Puțina reformă realizată va face pași uriași înapoi din cauza coaliției girate de președintele Iohannis. Ne compromitem iremediabil parcursul european și ne alăturăm Poloniei și Ungariei pe lista de țări-problemă. Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar și dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat”, spune Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook. Președintele USR atrage atenția că judecătorii trebuie de acum să aibă mare grijă, pentru că oricine poate păți ce a pățit Danileț. „Pe lângă cazul său, am tot primit informații în ultimele luni că mai mulți judecători și procurori se simt timorați și se află în diferite stadii de cercetări disciplinare. Respect independența justiției și neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar știu și că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de PSD, nu e desființată, cum nici legile justiției făcute de Dragnea și Iordache nu au fost complet modificate. Și cunosc din vechea coaliție rezistența la orice modificare”, spune Dacian Cioloș.

Președintele USR reamintește că „fitilul” care a destrămat coaliția PNL-USR-UDMR a pornit tot de la Justiție „și de la dorința foștilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil”. „Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinți și cu magistrați timorați. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistența trebuie să fie pe măsură și vă garantez că USR va fi în prima linie”, adaugă Cioloș.