Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Strasbourg, soția lui Aleksei Navalnîi primește Premiul Saharov, în locul opozantului încarcerat

navalny.png

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

A început de luni la Strasbourg ultima sesiune plenară din acest an a Parlamentului European. Ca de obicei, ultima sesiune a anului cuprinde și festivitatea de decernare a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Laureatul din acest an va fi opozantul rus Aleksei Navalnîi.

El a fost nominalizat pentru această distincție de către două dintre cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European, grupul Partidului Popular European și grupul Renew Europe, pentru curajul său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. În același timp, Navalnîi s-a dovedit un luptător neobosit împotriva corupției regimului Putin. Dezvăluirile de pe portalul său anticorupție au fost urmărite de milioane și milioane de oameni.

Otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic Noviciok și salvat într-o clinică din Germania, Navalnîi a avut curajul să se întoarcă în Rusia , unde a fost imediat încarcerat într-un penitenciar cu regim draconic.

Cu această ocazie, președintele Parlamentului European, David Sassoli a declarat că ”premiul recunoaște curajul său imens și reiterăm apelul nostru pentru eliberarea sa imediată“.

În aula Parlamentului European, premiul va fi înmânat miercuri soției opozantului, Iulia Navalnaia. Dar până atunci, în cursul după-amiezii de astăzi este programată o conferință, mult așteptată de eurodeputați și de jurnaliștii prezenți aici deopotrivă. Cu atât mai mult cu cât momentul capătă semnificații speciale, în contextul amenințărilor cu invadarea Ucrainei.

Premiul Saharov, după numele savantului care a militat pentru libertate de gândire și de expresie în URSS, este deja unul cu o lungă tradiție în Parlamentul European.

A fost acordat pentru prima dată în 1988 lui Nelson Mandela și post mortem scriitorului rus Anatoli Marcenko.

De atunci, premiul a devenit cea mai importantă recunoaștere acordată de Uniunea Europeană pentru activitatea desfășurată în domeniul drepturilor omului.

Sesiunea, ultima a acestui an, se încheie joi și multe subiecte importante sunt pe agendă. Europarlamentarii vor dezbate agenda Consiliului European de iarnă, care va avea loc joi și vineri. Situația din Ucraina va fi discutată cu înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell, dar va fi dezbătută și situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus. De asemenea, miercuri este prevăzută o discuție despre controversatul ghid privind limbajul incluziv.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 14 decembrie 2021