
Politică
”Cadoul” lui Lukașenko de sărbători: condamnarea lui Siarhei Țihanouski
belarus_bun.jpg

Până în prezent, în cei 27 de ani de regim al lui Lukașenko, niciun oponent politic nu a primit o sentință atât de aspră. Siarhei Țihanouski, a fost condamnat la 18 ani de colonie în regim strict. I s-au incriminat patru capete de acuzare pentru (1) organizarea revoltelor de masă, (2) incitare la dușmănie socială, (3) obstrucționarea activității CEC și (4) organizarea de acțiuni ce încalcă ordinea publică.
În realitate, Țihanouski în iarna și primăvara anului 2020 nu a făcut decât să inițieze propriul proiect social-politic numit ”Țară pentru viață”, proiect care s-a manifestat mai ales online, pe canalele sale de Telegram și Youtube. Odată arestat în luna mai anul 2020, acest proiect a fost activ mai mult din inerție, fiind susținut de câțiva voluntari timp de încă câteva luni. Iată că, la un an și jumătate de când a fost arestat, după multiple tărăgănări ale regimului, probabil de frica protestelor, Lukașenko s-a decis la o sentință draconică.
Se impune aici o comparație cu alte sentințe primite de opozanți belaruși în ultimele luni. Maria Kalesnikava și avocatul său, Maxim Znak, de exemplu, au fost condamnați cu trei luni în urmă la 11, respectiv 10, ani de închisoare. Un alt lider al opoziției, al doilea ca popularitate la un moment dat în primăvara și vara anului 2020, Viktar Babarika, a fost condamnat în vara acestui an la 14 ani de închisoare.
Alți cinci activiști condamnați
Tot ieri, în același complet de judecată din orașul Homel, împreună cu Siarhei Țihanouski, au fost condamnați alți cinci activiști, bloggeri și opozanți. Aceștia au primit între 14 și 16 ani de închisoare în regim strict. Doi dintre aceștia, Arțiom Sakhau și Dzmitri Papou au fost judecați după exact aceleași capete de acuzare ca și Țihanouski. Un alt blogger de pe banca acuzaților din completul de ieri, Ihar Losik, administratorul unuia din cele mai de succes canale de Telegram, care se pare că a supraviețuit după două tentative de suicid din cauza torturilor, a primit 14 ani de regim strict de închisoare.
Lista condamnaților de ieri poate continua nu numai cu opozanții judecați și condamnați la Homel, dar și cu patru membri ai formației ”Irdorath”, care au primit toți câte doi ani de închisoare cu executare pentru simplul fapt că în august 2020 au interpretat o melodie simbol al schimbării în timpul protestelor de masă. Este vorba despre vestita melodie ”Peremen”/”Schimbări” interpretată de Viktor Țoi. În Belarus, interpretarea acestei melodii a devenit un act de nesupunere civică.
Răzbunarea lui Lukașenko
În interviul acordat cu o lună în urmă jurnalistului Steve Rosenberg de la BBC, Lukașenko a declarat că ”nu sunt genul de om care caută răzbunarea”. Ei bine, în cazul lui Țihanouski se pare că nu poate fi nimic altceva decât un dublu act de răzbunare, în primul rând pentru succesul proiectului politic pe care nici măcar Țihanouski la acel moment nu-l putea prezice, adică candidatura soției sale, cea care a câștigat de facto și de jure alegerile din august 2020, ca mai apoi să devină cel mai popular opozant față de dictatura lui Lukașenko.
Sviatlana Țihanouskaia, a declarat ieri, înainte ca sentința să fie citită în public, că ”nu contează câți ani de închisoare va primi Siarhei, 2 ani, 20 de ani, sau 100 de ani, eu voi continua să lupt pentru eliberarea sa”. Urmând aceeași logică, purtătoarea de cuvânt a Sviatlanei Țihanouskaia, este vorba despre Hanna Krasulina, a declarat ieri seara că ”cuantumul anilor de condamnare pe care i-a primit Siarhei Țihanouski corelează direct cu frica lui Lukașenko față de propriul popor”.
În acest moment 920 de belaruși sunt declarați deținuți politici în închisorile regimului Lukașenko. Aproximativ 50 dintre aceștia au primit sentințe, inclusiv cei de ieri, adică Țihanouski și ceilalți cinci opozanți. Restul așteaptă sentințe similare. Dar, nu putem să nu ne întrebăm, la fel cum se întreabă și majoritatea belarușilor, oare se așteaptă Lukașenko ca regimul său să supraviețuiască încă decenii de acum în colo?