Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atașatul de presă al lui Aleksei Navalnîi, la Strasbourg: ”Putin e un terorist internațional”

20211215pht19509_original.jpg

Daria Navalnaya la ceremonia de la Strasbourg
Daria Navalnaya la ceremonia de la Strasbourg
Sursa imaginii: 
europarl.europa.eu/

Parlamentul European i-a conferit astăzi Premiul Saharov opozantului rus Aleksei Navalnîi. El a fost nominalizat pentru această distincție de către două dintre cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European, grupul Partidului Popular European și grupul Renew Europe, pentru curajul său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. În același timp, Navalnîi s-a dovedit un luptător neobosit împotriva corupției regimului Putin. Dezvăluirile de pe portalul său anticorupție au fost urmărite de milioane și milioane de oameni.

 

 

Otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic Noviciok și salvat într-o clinică din Germania, Navalnîi a avut curajul să se întoarcă în Rusia , unde a fost imediat încarcerat într-un penitenciar cu regim draconic.

”Scaunul gol din acest hemiciclu este aici pentru a simboliza încă o dată, din păcate, că laureatul premiului nostru este liber. Și o spunem cu mare amărăciune că Alexei Navalnîi nu poate fi astăzi alături de noi pentru că este ținut pe nedrept într-o închisoare a Federației Ruse”, a spus președintele Parlamentului European, David Sassoli, în deschiderea ceremoniei.

În lipsa laureatului, premiul a fost înmânat fiicei sale, Daria Navalnaia și lui Leonid Volkov, atașatul de presă al opozantului și fost șef al campaniei electorale a lui Navalnîi.

Premiul Saharov poartă numele savantului care a militat pentru libertate de gândire și de expresie în URSS.

Organizația lui Saharov, în pragul desființării

Potrivit lui Leonid Volkov, în acest moment există peste 400 de deținuți politici în Rusia. În același timp, organizația Memorial, fondată de Andrei Saharov, este la un pas să fie desființată de regimul lui Vladimir Putin. Organizația se concentrează pe înregistrarea și publicarea trecutului totalitar al Uniunii Sovietice, dar și pe monitorizarea drepturilor omului.

În cadrul unui seminar organizat de Parlamentul European cu ocazia decernării premiului, Leonid Volkov, atașatul de presă al lui Navalnîi, a vorbit despre situația din Rusia de azi, în contextul escaladării militare de la granița cu Ucraina. 

Mai întâi de toate, activistul rus a precizat că trebuie să facem distincția între Vladimir Putin și societatea rusă. În fapt, a spus el, ”Vladimir Putin nu reprezintă Rusia, ci este un oficial care a pierdut alegerile”.

Volkov și-a motivat afirmațiile cu argumentul că la ultimele alegeri au fost mai multe fraude ca înainte. ”Și, dacă luăm în considerare și fraudele, Putin a pierdut o treime din voturi comparativ cu precedentele alegeri. Deci, putem spune că el nu mai reprezintă o majoritate”.

Ce este acum în mintea lui Putin? 

În opinia lui Voklov, Vladimir Putin vrea acum să apară drept un politician de nivel mondial, vrea să fie un partener de discuții dar în realitate ”este doar un terorist internațional”.

Activistul rus l-a acuzat că se află în spatele multor crime politice, își ucide oponenții politici și este responsabil pentru sistemul de tortură din penitenciarele rusești sau pentru execuțiile extrajudiciare ale persoanelor LGBT din nordul Caucazului. Ca și pentru războiul din Ucraina.

Întrebat cum poate Uniunea Europeană să dezvolte niște relații bune cu Vladimir Putin, activistul de opoziție rus s-a declarat mai degrabă sceptic.

Nu cred că Uniunea Europeană poate fi în relații bune cu un asemenea politician. Și, într-un fel, îmi pare bine că Europa este tot mai mult în relații rele cu unul ca el.

Este greu de spus ce e în mintea sa. Așa cum spunea Angela Merkel acum câțiva ani, el a pierdut contactul cu realitatea. Problema este izolarea sa. El este practic ostaticul anturajului său. El nu folosește internetul, nu folosește un smartphone. El este dependent de niște oamenii care îi furnizează celebrele dosare roșii, de proveniență dubioasă”.

Există, a spus Vlokov, un departament în Rusia care lucrează cu un număr impresionant de date provenite din sondajele de opinie.

Vor să știe cum gândește societatea despre orice. În aprilie anul trecut au vrut să știe ce gândesc rușii referitor la întrebarea: dacă Aleksei Navalnîi ar fi împușcat într-un bar, veți învinui sau nu guvernul pentru asta? Și se pare că nu au fost mulțumiți de răspuns, așa că au căutat altă cale.

Este doar un exemplu despre cât de intens este cercetată societatea. Și din aceleași sondaje de opinie ei știu că opinia publică nu susține o acțiune militară împotriva Ucrainei”.

De aceea – spune Volkov - ”am dubii că ei vor merge pe calea militară, pentru că ei știu că va fi o adevărată sinucidere în ce privește susținerea internă”.

El crede că, cel mai probabil Putin folosește această desfășurare militară pentru a amenința Uniunea Europeană, SUA și NATO pentru a obține niște concesii în privința Ucrainei.

Totuși, problema este că el amenință, dar are și trupe la granița cu Ucraina, așa că nimeni nu poate ști ce va decide”.

Activistul rus a cerut din partea Europei sancțiuni împotriva Rusiei care să fie cu adevărat eficiente. Aceasta, întrucât actualul regim de sancțiuni vizează persoane din poziții inferioare și sunt mai mult simbolice și nu sunt dureroase pentru regim.

Există un exemplu pozitiv: felul în care Uniunea Europeană a acționat după deturnarea avionului de către regimul de la Minsk. De exemplu, au pus practic la pământ compania Belavia, care îi aducea lui Lukașenko circa 400 de milioane de dolari pe an. Aceasta l-a durut și, bineînțeles, a venit și răspunsul lui Lukașenko prin crearea crizei de la granița cu Polonia”.

În acest caz, amenințarea cu blocarea conductei North Stream 2, de către Uniunea Europeană, ar fi o sancțiune suficientă?

Leonid Volkov crede că nu ar fi suficient doar să se vorbească despre asta.

Vestul a trasat mereu linii roșii, spune el, dar nu a acționat. Iar Putin ar putea să fie sigur că se va întâmpla la fel și de această dată și el va putea face ce va vrea. Activistul a fost de părere că mai nimerite ar fi sancțiuni poate de mai mică amploare dar care să se aplice în mod practic, în loc de amenințări cu ceva mare, precum North Stream 2 sau excluderea din sistemul SWIFT dar care nu se aplice.

Putin este un om care amenință, spune Volkov. El trimite trupe la graniță și spune că va invada dacă nu va obține ce vrea. Și cere Vestului să discute cu el. Iar Vestul stă de vorbă cu el și îi spune: dacă vei invada, vor fi consecințe. Însă în logica amenințării, în logica străzii, nu se ține cont că poți fi pedepsit tu însuți”.

Așa că activistul rus propune o altă abordare: odată amenințarea lansată, să fie imediat aplicate sancțiuni, mici, dar clare. Iar ridicarea acestor sancțiuni să fie supusă unor condiții concrete, cum ar fi retragerea trupelor, eliberarea deținuților politici sau anchetarea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.

Potrivit lui Volkov, actuala escaladare de la granița cu Ucraina este mai degrabă un instrument prin care Vladimir Putin încearcă să iasă din izolarea internațională.

El are nevoie să fie considerat important, să fie sunat de Joe Biden și să discute cu ceilalți lideri. Vladimir Putin a construit probabil cea mai eficientă mașinărie de propagandă și spălare a creierelor. Controlează televiziunile, radiourile, ziarele. Dar această mașinărie de propagandă are nevoie de combustibil ca să poată funcționa. Iar politica națională și economia internă nu i le pot furniza, când veniturile gospodăriilor scad continuu.

Așa că el trebuie să alimenteze această mașinărie de propagandă cu succese externe: da, strângem cureaua, dar suntem din nou importanți, suntem din nou respectați, jucăm un rol important în lume. Este, dacă vreți, o reminiscență a erei sovietice, a discursului anilor 1970 și 1980”, a mai spus fostul șef de campanie al opozantului rus Aleksei Navalnîi.